E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİbreler FOMC'ye döndü---

İbreler FOMC'ye döndü

İbreler FOMC'ye döndü
28 Ocak 2015 - 10:44 borsagundem.com

Fed'in faiz artırımına ilişkin ipuçları vereceği toplantı öncesi piyasalar hareketlendi

ABD hisseleri 'bilançolar" ile geriliyor

ABD hisseleri, dayanıklı tüketim malı siparişlerinin gerilemesi ve Caterpillar ile Microsoft'un hayal kırıklığı yaratan kar rakamları açıklamalarının ardından, geriliyor. Wall Street, New York'ta kar fırtınası uyarısı ile beraber ulaşımın büyük bir kısmının iptal olmasına  rağmen tam gün açık olacak. Standard & Poor's 500 Endeksi'ndeki teknoloji hisseleri 3 yılı aşkın bir sürenin en dik gerilemesini kaydetti. Microsoft ise yazılım lisans satışlarının azalması ile yüzde 9 değer kaybetti. Caterpillar, tahminlerin altında kalan kar rakamlarının enerji şirketlerinden gelecek talepte düşüşe işaret etmesi üzerine, yüzde 7.5 geriledi.

Altın "veri" sonrası yükseldi

Altın vadeli kontratları, ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişlerindeki hızlı düşüşün, diğer ekonomilerdeki zayıflamanın ABD ekonominin büyümesi üzerinde baskı oluşturduğunu işaret etmesi ve bunun da güvenli liman alımlarını desteklemesi sonrası yükseldi. Dayanıklı tüketim malları (ömrü en az üç yıl olan mallar) siparişleri, Aralık ayında yüzde 3.4 düşerek, Ağustos ayından bu yana en kötü performansını gösterdi. Ekonomideki yavaşlama, Fed'i faiz artırımlarını beklemeye almaya yöneltebilir. Fed politika yapıcıları bu hafta bir araya gelecek. BMO Capital Markets Corp. emtia ürünleri işlemleri direktörü Tai Wong, "Dayanıklı tüketim malları rakamları, aşağı yönlü revizyonlarla birlikte oldukça zayıftı, bu nedenle,Fed'im faiz artırımını öteleyeceği beklentisi güçlendi," dedi ve "Faiz artırımlarının ötelenmesi, dolar bazında fiyatlanan, altındahil diğer varlıklar için yukarı yönlü bir faktör" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişlerinde beklenmedik düşüş

ABD'de dayanıklı mal siparişleri Aralık ayında yüzde 3.4 gerilerken, siparişler Kasım ayında da yüzde 2.1 azalmıştı. Veride üst üste dördüncü ayda düşüş kaydedildi. Bloomberg anketine katılan 80 ekonomistin tahmin medyanı en az üç yıl kullanılabilen ürünleri kapsayan dayanıklı tüketim malı siparişlerinde yüzde 0.3 artış olacağı yönündeydi. Tahminler yüzde 3.5 düşüş ile yüzde 2 artış aralığında değişiklik gösterdi. Ulaştırma hariç siparişler ise yüzde 0.8 azaldı, beklenti yüzde 0.6 yükseleceğine işaret ediyordu. Hava taşıtı hariç askeriye dışı siparişler ise yüzde 0.6 gerileyerek  üst üste ikinci ayda da düşüş yaşadı.

Yurtiçi piyasalar "Başçı" sonrası satıcılı seyretti

Yurtiçi piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporu ve Başkan Erdem Başçı'nın açıklamalarını takip ederken, dışarda ise ABD verileri, Yunanistan'a ilişkin belirsizlikler ve Rusya'nın kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına gerilemesi önemli gündem maddeleri arasında. TCMB Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında enflasyon tahminlerini açıklarken, "2015 yılı sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu görebiliriz" dedi. Başçı ayrıca soruları yanıtlarken TCMB Para Politikası Kurulu'nu (PPK) 24 Şubat yerine 4 Şubat'ta toplayabileceklerini belirtti. Başçı, enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.2 ile yüzde 6.8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Başçı: PPK'yı 4 Şubat'ta toplayabiliriz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında enflasyon tahminlerini açıklarken, "2015 yılı sonunda son 45 yılın en düşükenflasyonunu görebiliriz" dedi. Başçı ayrıca soruları yanıtlarken TCMB Para Politikası Kurulu'nu (PPK) 24 Şubat yerine 4 Şubat'ta toplayabileceklerini belirtti. Başçı, enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Orta vadeli tahminlerini oluştururken, enflasyon görünümünde sağlanan iyileşmenin kalıcı olması için temkinli bir yaklaşım sergileyeceklerini dile getiren Başçı, getiri eğrisini yataya yakın tutarak para politikasındaki sıkı duruşu sürdürecekleri bir çerçeveyi esas aldıklarını bildirdi.

SNB/Danthine: SNB müdahaleye hazırlıklı

İsviçre Merkez Bankası (SNB) Başkan Yardımcısı Jean-Pierre Danthine TagesAnzeiger gazetesine verdiği röportajda,SNB’nin FX piyasalarına müdahale seçeneğini göz ardı etmediği ve hala hazırlıklı olduğu açıklamasında bulundu. Danthine, “Franka euro karşısında uygulanan minimum kur politikası sürdürülseydi, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) gerçekleştireceği parasal genişlemeye (QE) dayanamazdı. EQ, bilinçli bir şekilde euroyu zayıflatmak için uygulanan bir politikadır. Minimum kur oranı sürdürülemezdi” dedi. Danthine ayrıca AMB tarafından yapılan tahvil alımlarının büyük bir risk olarak görüldüğünü sözlerine ekledi. Döviz (FX) piyasasının halen istikrarlaşmadığını belirten Danthine, “SNB FX piyasalarına müdahaleye hala hazırlıklı” ifadesini kullandı.

AMB QE’si Fed’in yolunu açabilir

Dolarda yükseliş bekleyenler, Avrupa’nın 1.1 trilyon euro (1.23 trilyon dolar) tutarında tahvil alımı yapma planının (QE) ABD Merkez Bankası’nı (Fed) yıl sonundan önce faiz oranlarını artırmaya bir adım daha yaklaştıracağını belirtiyor. Citigroup Inc. ve Bank of America Corp.’a göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) küresel piyasalara likidite enjekte ederek ABD’nin volatiliteyi yükseltmeden kendi para arzını sıkılaştırması yolundaki engelleri kaldırabilir. Fed yetkililerinin bugün iki günlük para politikası toplantısına başlaması ile birlikte dolar denk para birimleri sepeti karşısında, on yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşmasını sağlayan ralliyi genişletiyor. Öte yandan tahvil yatırımcıları, Fed’in 2006’dan bu yana ilk faiz artırımızamanlaması ile ilgili daha az görüş bildiriyorlar. New York’taki Citigroup G-10 döviz stratejileri yöneticisi Steven Englander, “Dolarda yükseliş bekliyorduk ancak düşündüğümüzden daha hızlı gerçekleşiyor. Fed yetkilileri, faiz artırımını ertelemektense ilk sıkılaştırmayı yapmak zorunda hissedebilirler” ifadelerini kullandı.

EURUSD

2015 yılına girdiğimizden bu yana pariteler üzerinde merkez bankalarının etkilerini fazlasıyla gördük. Özellikle gelişmiş ekonomilerden gelen genişleme açıklamaları piyasalar için her ne kadar olumlu karşılanıyor olsa da, para birimleri için aynı durumu söylemek mümkün değil. Gelen bu etkiler içerisinde aslında yatırımcıların 2015 yılı için ekonomilerden önemli beklentiler içinde oldukları da söylenebilir. İsviçre, İngiltere, Japonya ve Avrupa merkez bankası derken bugünde sıra, dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika’ya geldi. Sert değer kayıpları gördüğümüz EURUSD paritesi içinde bugün gelecek olan Fomc beyanatının belirleyici olması beklenebilir. 1,11 desteğine kadar değer kaybı gördüğümüz parite içerisinde dün toparlanmalar gözlemlenmişti. Şimdi ise konu Fomc ile birlikte düşüş trendini kırarak değer kazanımına devam mı edecek, yoksa dün yaptığı toparlanma hareketini sonlandırarak düşüş ivmesini tekrar mı kazanacağıdır.

Destek: 1,1380 – 1,1350 – 1,1300
Direnç: 1,1400 – 1,1420 – 1,1450 

ALTIN

İçinde bulunduğu yükseliş trendindeki hareketini devam ettiren altın fiyatları için önemli bir gün geldi çattı. 2015 yılının merkez bankaları açısından hareketli başladığını gözlemlediğimiz bu dönem içerisinde sıra Amerika merkez bankasına geldi. Bugün TSİ 21.00’da gelecek olan Fomc beyanatı ile birlikte, Fed’in ekonomi piyasalarına bakış açılarını çözmeye çalışacağız. Ekonomilerde gelen genişleme hamleleri ile birlikte altın fiyatlarında sert değer kazanımları yaşamıştık, gelen yükselişin toparlanmasını gördüğümüz paritenin dün  tekrardan yükseliş ivmesine döndüğü söylenebilir. Bu durumda 1300 direncinin üzerine çıkması beklenebilecek olan paritenin, 1300 üzerindeki kapanışlarda alış baskısını arttırması beklenebilir. Bugün gelecek olan FOMC beyanatı ile birlikte de yön belirleyebileceği unutulmamalıdır.

Destek: 1280 – 1250 – 1200
Direnç: 1300 – 1315 – 1330 

A1 FX

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)