E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIhlamur yarım altınla yarışıyor---

Ihlamur yarım altınla yarışıyor

Ihlamur yarım altınla yarışıyor
07 Ekim 2015 - 06:40 borsagundem.com

Geçen yıl 120 lirayı aşan ıhlamurun fiyatı bu yıl mahsulün bol olmasına rağmen kilosu 180 liradan satılıyor

Sonbahara girilince ıhlamura yönelen vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşıyor. Geçen yıl kilo fiyatı 80 - 120 lira arasında değişen ıhlamur, bir ara kendi rekorunu da kırmış ve 120 lirayı aşmıştı. Bu yıl mahsulün bol olduğu yönünde gelen haberler fiyatlarda düşüş beklentisi yarattı. Ancak bu sefer stokçular ortaya çıktı. 

Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre esnafın kabusu olan büyük toptancılar, ıhlamurun yoğun talep göreceği dönemde piyasaya parça parça ıhlamur vererek fiyatları yarı yarıya artırdı. Mısır Çarşısı esnafı özellikle çiçekli ıhlamurda 180 lirayı gören kilo fiyatının böyle giderse yakın zamanda 200 lirayı geçeceğine vurgu yaptı. Şu an çeyrek altın 179 TL. Bu durumda ıhlamur adeta altınla yarışıyor.  

Çiçekli - yapraklı ayrı

Çarşıda çeşit çeşit ıhlamur satılıyor. En iyisi olduğu söylenen ıhlamur, sadece ıhlamur çiçeklerinden oluşuyor. Kilosu ise 180 lira. Çiçeklerin ve yaprakların karıştırıldığı ıhlamurda ise fiyat düşüyor, 120 liradan 160 liraya kadar alınabiliyor. Esnaf Hasann Öner, bu yıl üreticiden duyduklarına göre ıhlamurda mahsulün iyi olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle, yerinde alındığında, üreticinin 20 - 40 lira bandında fiyatlardan ıhlamur sattığını anlatan Öner, “Mahsul olmasa, ‘fiyat yükseldi’ diyelim ama böyle de değil. Kim kime hangi fiyata satabiliyorsa elini korkak alıştırmıyor, herkesin fiyatı farklı. Toptancı zaten almış, bize bırakmıyor” diye yakındı. 

‘200 lirayı geçebilir’

Mısır Çarşısı’nda esnaf pek çok üründe stokla karşı karşıya kaldıklarını dile getiriyor. Şu anda ıhlamurda etkin olan büyük toptancıların stok durumunun yakın zamanda kuru incir ve kayısı üzerinde yaşandığına dikkat çeken esnaf, mevsimine ve üretimine göre ihtiyaç hangi üründe yoğunlaşıyorsa, piyasaya sürülmeden önce toptancı tarafından stoklandığını söylüyor. Servet Kandemir, sırf çiçekten oluşan ıhlamuru 180 liraya sattıklarını anlatırken, “Fiyatı burada ve daha aşağısında tutmak için içine yaprak katmak lazım, ama sadece çiçekli satmaya devam edersek 200 lirayı geçecek gibi” diye konuştu. 
 
Alternatif adaçayı


Alışveriş için tezgâhları gezen vatandaşlardan Hasan Atlı, kilosunu 150 lira olarak gördüğü ıhlamura inanamadığını söylüyor. Marketlerden paketli olarak aldığı ıhlamurda fiyatların yükseldiğini farkedemediğini söyleyen Atlı, “Sonuçta bir ot. Eminim olduğu yerde para bile etmiyordu. Yılların ıhlamuru bu kadar değer kazandıysa bir şey yapıyorlardır. En iyisi almıyorum ki, ellerinde kalsın, satılmasın, fiyatı da düşer belki. Adaçayı, kuşburnu var, fiyatları da gayet uygun” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)