E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKanal İstanbul adım adım geliyor---

Kanal İstanbul adım adım geliyor

Kanal İstanbul adım adım geliyor
23 Mart 2015 - 07:27 borsagundem.com

Kanal İstanbul çevresindeki şehrin nüfusu Erdoğan'ın talimatıyla 500 bine çekildi

Yeni Türkiye'nin en çılgın projesi Kanal İstanbul'un tüm detaylarına ve bittiğinde nasıl olacağına dair hazırlanan ilk görsellere Sabah ulaştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile geçen ay yapılan toplantıda netleşen projede, kanal çevresinde yeni kurulacak şehirde doğal su kaynakları ve yeşil alanların azami ölçüde korunması kararlaştırıldı. Yeni şehirdeki nüfus yoğunluğu ise 1.2 milyondan 500 bine çekildi. Kanal etrafında şekillenecek şehirdeki nüfusun azaltılma talimatını bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Her iki yakada 250'şer bin nüfusun yer alması kararlaştırıldı. Hayvanların doğal ortamda yaşamlarını sürdürebilmesi için kanal üzerine kurulacak köprülerde bile doğal bitki örtüsünün korunması hedeflendi. 

ARKEOLOJİK PARKLAR 

Proje alanı içindeki açık alanlar tek tek belirtildi. Orman alanları, dereler ve dere yataklarının mümkün mertebe korunması kararlaştırıldı. Açık alanlar, bio-çeşitliliği, açık hava tesislerini, pasif ve aktif rekreasyon alanlarını, küçük çaplı gıda üretimini ve çeşitli ağaçlardan oluşan bitki örtüsünü barındıracak. Arkeolojik parklar oluşturulacak. Hayvanat bahçesi açık alan ağının bir parçası olarak ormanlık alanın yakınında inşa edilecek. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yüksek bina olmasın" talimatı üzerine, bina yüksekliği 6 katla sınırlandırıldı. Yüksek binalar kanaldan uzağa inşa edilecek. Kanal, büyük gemilerin geçişine izin verecek nitelikte inşa edilecek. Kentsel tasarım planının yeni nüfusa göre tamamlanmasının ardından, imar planı aşamasına geçilecek. Bu kapsamda da süreci İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve belediye şirketi BİMTAŞ yönetecek. 

EN FAZLA 6 KATA İZİN 

Kanalın etrafına kurulacak kentin özgün bir silueti olacak. Bu kapsamda villa tipi yapılardan, binaların en fazla 6 katlı olacağı konut projelerine kadar kademeli yapılaşma oluşturulacak. Proje alanında "Kat Adedi Analizi"nde ise şu bilgilere yer verildi: "En yüksek inşaat kanal çevresinden ve yerleşim sınırındaki açık alanlardan uzak tutulmuş, bu şekilde iskan alanının kanal manzarası en üst düzeye çıkarılmıştır. Kanalın doğu kenarı boyunca, kuzey-güney doğrultusunda merkezi iş alanına karşılık gelen, doğrusal bir doku görülmektedir. Bina yükseklikleri dokusu, en yüksek yapılar metro istasyonlarında gruplanacak şekilde toplu taşıma hattını takip etmektedir..." 

BOĞAZ TRAFİĞİNE DE SON 

Kanal İstanbul ile 2 yarımada ve bir ada oluşacak. Proje ile boğaz trafiğinin de son bulması hedefleniyor. Kanal İstanbul'dan günde 150-160 geminin geçmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan Kanal İstanbul dosyasında ulaşım alanları ise şöyle tarif edildi: "Çoklu model yaklaşımı yoğun trafik sorununa yol açmadan iş merkezleri, endüstriyel alanlar ve işyerlerine en kolay ulaşımı sağlamayı hedefliyor. Yerleşim Verimi ve altyapıyı destekleyen, taşıt yolu ve çeşitli toplu taşıma yollarının da sürekliliğini sağlayacak köprüler, kanal boyunca kullanılacaktır. Geniş kesişim alanları ve hızlı tren durakları beyaz daire ile gösterilmişken yerel metro ve tramvay durakları kalın bir izle işaretlenmiştir. Bu alanlar stratejik olarak merkezi iş alanına ve geniş iskan alanlarına bağlanmış, diğer ulaşım türlerine bağlantı sağlanmıştır." 

'V' ŞEKLİNDE OLACAK 

Daha önce Silivri, Ortaköy, İnceğiz, Gökçeli, Çanakça, Dağyenice olarak tespit edilen proje arazisinden, Karacaköy, Evcik Barajı'ndan Karadeniz'e bağlanan bölümde istimlak edilecek arazilerin çokluğu sebebiyle vazgeçildi. Proje, planlamalara göre Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçerek Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayacak. Kirlenen Küçükçekmece Gölü kanala katılacak, Sazlıdere Barajı ise devre dışı kalacak. 
Kanal İstanbul, alttan kesik 'V' harfi biçiminde inşa edilecek. Alt bölümün genişliği 100 metreye, V harfinin 2 ucu arasındaki mesafe 520 metreye ulaşabilecek. Kanalın derinliği 25 metre olacak. Proje, İstanbul'da Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Arnavutköy, Başakşehir, Esenler, Eyüp ve Küçükçekmece'nin belirli bir bölümünü içeren bir bölgeyi kapsıyor. 

PROJEYLE DÜNYA DEVLERİ İLGİLENİYOR

İstanbul'un çok büyük kısmını adaya dönüştürecek Kanal İstanbul için önümüzdeki aylarda ihale süreci başlayacak. Toplam 10 milyar dolara mal olacak dev proje, parça parça ihale edilecek. Projenin fizibilite çalışmaları ise tamamlandı. Karadeniz ve Marmara'nın yapay bir boğazla bağlanacağı projeyle yerli ve yabancı birden fazla şirket ilgilenirken; Panama Kanalı'nı yapan MWH Global ile Çinli birkaç şirketin talip olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra önemli İtalyan ve Rus firmalarla ön görüşmeler yapıldı. Öte yandan İstanbul'daki deniz trafiğine çözüm için çok büyük bir Rus firmasının kanalın inşasını üstlenebileceğini ilettiği de öğrenildi. 

UZUNLUĞU 43 KİLOMETRE OLACAK

Kanal üzerine 6 köprü kurulacak. 4'ü ana karayolu güzergâhı olarak yapılacak. Kanalın uzunluğu 43 km, genişliği 400 metre olacak.

HAFRİYAT DEĞERLENDİRİLECEK

Ortaya çıkacak milyonlarca metreküp hafriyat, liman ve havalimanı yapımı ile kanalın kapatılmasında kullanılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YORUMCU27 Mart 2015 14:09

    bu projenin arkasında rant var, istanbul un betonlaşması var.. var olan nüfus ve binalar yetmiyormuş gibi 500 bin nüfuslu yeni bir kent düşünülüyor, anlaşılan şu ki bu kanal istanbul a elzem olduğu için değil, bu bölgede yeni rant yerleri yaratmak için yapılıyor...

  • İNSANLIĞI YOK ETMETYİN.25 Mart 2015 19:33

    Devletin yaptığına bakarmısınız kentsel dünüşüm diye birşey çıkartıyor sonrada eğer binanızın iki yanındanda yol geçiyorsa orası mutlaka istimlak edilecek peki istimlek edeceksinde içindeki daire sahiplerine neden dairenin eder fiyatını vermiyorsunuz neden zorluklar çıakrtıyorsunuz yok efendim topraktan hisseli yerde daire almışsınız eğer katmülkiyetli iskanı çıkarılmış olsaydı ozaman işler değişirdi diyorlar bizler yerlerimizi bedavacılara vermiyeceğiz RANT peşinde koşanlara izin vermiyeceğiz belediye gereken neyse sıfır daire ne kadarsa bizlerde o fiyatlardan paramızı verir bizlerde kabul edersek yıkar yolunu geçirir.yoksa bu işleri İNSAN HAKLARI MAHKEMELERİNE kadar taşırız.

  • can24 Mart 2015 22:10

    hafriyatla adalar ile anadolu yakası sahil doldurulup adaların içine edilebilir

  • DOĞRU SÖZE NEGEREK.23 Mart 2015 22:45

    Bu zihniyetlen yakında ARAPLARI bile geçeriz onlardan beter oluruz. deprem ülkesi olan ülkemizde deprem profösörlerinden bile ses çıkmıyor bukadarmı herkes kendini PARAYA sattı ATALARIMIZ bizler için can verirken geleceğimizin bir şekilde başkalarına peşkeş çekilmesine çanak tutanlar çıkarları için kendilerini satanlar bunların hepsinide yüce ALLAHA, havale ediyorum ve buradanda ALLAHIM sen bunları depremlerlen yok eyle.

  • Sütçü Ramiz23 Mart 2015 12:00

    Yaşasın yeni ist.eskisi doldu is yapacak alan kalmadı yeni kanal daha çok kupon daha çok AVM daha çok emlak daha çok para para para para para yenisinde yapılacak mezarlara parada konuluyormus eskisinde mezarda kalmadı ya

  • çok zengin 23 Mart 2015 11:35

    yatımdan yalımdan porsche dan selam olsun ölsün fakırlar

  • adem garip23 Mart 2015 11:16

    Kanal istanbul da yaptıracağım yalıma geçen yıl fuarda sipariş ettiğim yatımla gidip geleceğim.Böylece trafik belasından kurtulacağım.Herkese aynısını tavsiye ederiim.

  • çok güzel proje23 Mart 2015 09:21

    istanbul un önemli su kaynakları üzerine plan yap onları yok et ileriki yıllarda suyu nereden bulacaz diye uğraşır dururuz.

  • sadık23 Mart 2015 09:17

    Bu projenin İstanbul için tam bir felaket olacağını düşünüyorum.İstanbulun iklimi değişecektir.Ekolojik denge bozulacaktır.