Ana SayfaPiyasaKarakaş Atlantis ve Garanti Yatırım sorusu---

Karakaş Atlantis ve Garanti Yatırım sorusu

1 / 2
Karakaş Atlantis ve Garanti Yatırım sorusu
17 Nisan 2015 - 11:17 www.borsagundem.com

ÇIKIŞ İÇİN KÂRINI ARTIRABİLMELİ
SORU (1) -
Karakaş Atlantis, altın gibi kârlı bir işle uğraşıyor, kârı da iyi ama buna rağmen neden düşüyor? Toplamak için hisseye baskı yapıyor olabilirler mi? 

Cihan Toprak [email protected]

CEVAP
- Altın takı sektöründe faaliyet gösteren Karakaş Atlantis, Ağustos 2012’de halka açıldı. Şirkete ait hissenin fiyatı Mart 2014’e kadar geriledikten sonra toparlandı ve şimdilerde daha ziyade yatay hareket ediyor. Ülkemizde kıymetli taş sektöründe faaliyet gösteren kişi ya da kurumlara olumlu bir önyargı ile bakılmakta olduğu bir hakikat. Ancak nihayetinde bu alanda çalışan firmaların da ticari bir müessese olduğunu göz ardı etmemeli. Yani bu firmalar da gelir yarattığı gibi gider de oluşturmakta ve arada yaratabildikleri fark oranında kâr elde etmekteler.
Karakaş Atlantis’in mali tablosunu incelediğimizde inişli çıkışlı bir satış geliri elde ettiğini görmekteyiz. Buna paralel olarak kârında da benzer iniş çıkışlar yaşanıyor.  Şirket daha yüksek esas faaliyet kârı elde etmesine rağmen finansal giderlerindeki artış nedeniyle nihayetinde dönem sonunda kârını düşürüyor. Son açıklanan 2014 yılı dönem kârında da benzer durum söz konusu. Hissenin fiyat kazanç oranına bakıldığında ise 27,63 seviyesinde bulunduğunu görmekteyiz. İçinde yer aldığı sektör ortalamasının 9,14 olduğu düşünülürse mevcut oranın dengelenmesi açısından fiyatın daha da düşmesini gözlemlemek şaşırtıcı olmaz. Öte yandan mevcut fiyatın korunması ya da yükselmesi için 2015’in ilk çeyrek kârının artması bir işaret olarak beklenebilir. Tüm bunlardan ayrı olarak yıllar içinde şirketin toplam yükümlülüklerinin azalmadığı aksine arttığı gözlenmekte. İlerleyen süreçte sorun yaratmaması için borçluluk yapısının kontrol altında tutulmasında fayda var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)