E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKur savaşları sürecek---

Kur savaşları sürecek

Kur savaşları sürecek
30 Ocak 2015 - 07:53 borsagundem.com

Merkez bankalarının parasal genişleme açıklamaları ile kur savaşları daha da kızışmaya başlıyor

Küresel para savaşı kızışıyor. Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) gevşeme hamlesi bu hafta yuan’ı yedi ayın en düşük seviyesine itti.

Çin'in ekonomik büyümesi 2014 yılında yüzde 7,4 oranında kalarak son 24 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Çin yönetimi zayıf para biriminin ülkenin ihracatını artırmasını umuyor. Ancak sorun, diğer ülkelerin de Çin ile aynı neden ötürü kendi para birimlerini devalüe etmeye çalışmaları. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçtiğimiz hafta parasal genişleme kararı dahilinde 1,1 trilyon euroluk varlık alım programının açıklamasının ardından Euro, ABD Doları karşısında 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Geçtiğimiz Aralık ayının ortalarında Japonya’nın dev parasal gevşeme operasyonu esnasında da dolar yen karşısında yedi yılın en yüksek seviyesine yükselmişti.

MoneyNews'da yer alan habere göre UBS eski Baş Ekonomisti George Magnus, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada; ekonomik durgunluğun ve büyüme sıkıntılarının ülkelerin para birimlerini zayıflatma çabalarında kendisini gösterdiğini söyledi. Magnus; "Bu devaüle hareketleri büyük olasılıkla bir süre daha devam edecek” dedi.

Birçok uzman kur savaşlarının yoğunlaşmasından endişe ediyor. UBS’in New York Borsası (NYSE) Direktörü Art Cashin, CNBC’ye verdiği mülakatta; "Bu bir savaş ama bir satranç maçı gibi oynanan bir savaş” dedi.

Cashin; “Piyasalardaki rahat ortam kaybolmak üzere. Bir noktada biri, kendi parasını, başkalarının canını yakacak seviyeye getirecek ve asıl çatışma o zaman başlayacak. Kur savaşları asla iyi sonlanmaz. Hiçbir zaman sonu iyi olmadı” diye ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emin31 Ocak 2015 21:01

    Altın hiç kimsenin öngöremediği rakamları görecek bu oyunun sonunda ancak,sonunda çok büyük bir savaşla yüzleşecek dünya.