E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalar ve BİST 100'de yön arayışı---

Küresel piyasalar ve BİST 100'de yön arayışı

Küresel piyasalar ve BİST 100'de yön arayışı
08 Temmuz 2015 - 09:23 borsagundem.com

Küresel piyasalar, Yunanistan ve Çin kaynaklı gelişmelerle yön bulmaya çalışıyor

Avrupa borsaları dün de geri çekilmelere sahne olurken (Stoxx 50 endeski %2,1 düştü), ABD cephesinde yükseliş hâkimdi. Dow Jones endeksi %0,53, S&P 500 endeksi de %0,61’lik primlerle günü tamamladılar. Asya borsaları ise Çin etkisi altında. Çin borsasının değerlemeler itibariyle yüksek seyrettiği, bu durumun olası geri çekilme hareketlerini tetikleyebileceği ve küresel risk algılamasını olumsuz yönde etkileyebileceği yorumlarına değinmiştik. Mevcut tabloda da Çin hisseleri değer kaybetmeye devam ediyor ve diğer bölge borsalarını da negatif etkiliyor. Hükümet tarafından ‘hisse senedi piyasasındaki satış baskısını önlemeye yönelik’ alınan önlemlerin söz konusu kayıpların önüne geçemiyor oluşu da dikkat çekiyor. Özetle küresel piyasalar, Yunanistan kaynaklı gelişmelerin yanısıra Çin tehditi ile de mücadele etmeye çalışıyor.

Yunanistan konusunda karar Pazar günü verilecek. Dün gerçekleşen Euro Bölgesi liderler zirvesi, görüşmelerin Pazar günü devam etmesi kararıyla sonuçlandı. Yunanistan’ın en geç yarın ESM’ye yardım başvurusunda bulunması gerekiyor. Bu taktirde Euro Bölgesi maliye bakanları Cumartesi günü, AB liderleri de Pazar günü toplanıp Yunanistan konusundaki son kararı verecekler. Yunanistan’ın tatmin edici bir öneriyle gelmesi halinde finansman sağlanabileceğini belirten Almanya Başbakanı Angela Merkel, borçların kısmen silinmesinin yasal açıdan mümkün olmadığını belirtti. Dünkü görüşmeler sonrası yapılan açıklamalardan biri de, Avrupa Merkez Bankası’nın Pazar gününe kadar Yunan bankalarını minimum likidite ile desteklemeye devam edeceği oldu. Bu da, Yunan bankalarının Pazar gününe kadar ayakta kalabilecekleri, ancak kapalılık hallerinin devam edeceği anlamına geliyor. Sonuç olarak, Merkel’in de ifade ettiği gibi Pazar günü, Yunanistan’ın kurtarma programının akıbeti açısından ‘evet ya da hayır’ günü olacak. Bu nedenle Pazar’a kadar piyasaların ‘bekle-gör’ modunda kalacağını düşünüyoruz.

ABD cephesinde ise veri akışı yönünden sakin bir gün geçirdik. Ancak, bu akşam açıklanacak (TSİ 21:00) FED tutanakları önemli olacak.16-17 Haziran FOMC toplantısına ait tutanakların, Başkan Yellen’in, ilgili toplantı sorasında sergilediği ‘güvercin’ tutumunu teyit edecek mi göreceğiz. Tutanakların da benzer bir tutumu ortaya koyması halinde, Cuma günkü konuşmasının önemi artaracak olan Yellen’in, pozitif verier ve Yunanistan riski karşısında nasıl bir tutum sergileyeceği, faiz artırım beklentileri ve küresel risk algılamasının seyri adına önemli bir belirleyici olacak. Bu konuda da dün IMF’den FED’e ‘erken bir faiz artışına gidilmemesi gerektiği’ uyarısı geldiğini belirtmek isteriz. ABD’de bu akşam açıklanacak FED tutanakları, günün öne çıkan en önemli gündem maddesi. Euro Bölgesi’nde beklenen önemli bir veri yok.

Yurt içinde ise Mayıs ayı sanayi üretimi açıklanacak. Bugün 10:00’da açıklanacak Mayıs sanayi üretiminde, arındırılmamış verilerde, yıllık %1,7 artış bekliyoruz (Piyasa beklentisi: %0,3; Nisan: %3,7). Ocak ayındaki negatif rakamın ardından üç ay boyunca pozitif yıllık artış görmüştük. İkinci çeyrekte görmeyi beklediğimiz daha olumlu rakamlarla büyümenin, ilk çeyrekteki %2,3’ten %3-4 bandına yükselmesini bekliyoruz.

BIST100, dün günün önemli bölümünde artıda olmasına rağmen ikinci seansta gelen satışlarla birlikte günü 81.572 puan ile %0,96 ekside kapattı. Endeksin dün bahsettiğimiz 20 günlük hareketli ortalamasındaki desteğinin 28 puan altında kapanış yapmış olması, bu hareketin teyidini ya da tepki alımlarını görebilmek adına bugün açılış seansınının önemini artırdı. Bugün BIST100’de 81.600 puan desteğinin kırıldığı piyasa tarafından kabul edilir ve açılışta tepki alımları gelmezse, endeksin bir sonraki hedefi 80.500 puan seviyesi olacaktır. Burada Tokyo, Şangay, Mumbai,Honkong ve Tayvan borsalarının ekside açıldığını hatırlatmakta fayda görüyoruz. Oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde 81.600 puanın ardından ilk hedef 82.000 puan ile Mart ayında başlayan trende tekrar dönmek olacaktır. Bu seviyenin geçilmesi durumunda ise 82.600 puan seviyelerinde gün içi zirve görülebilir.

Dolar/TL içerde hükümet kurulması ile ilgili haber akışları, dışarda dolar ve petrolün seyri ile yön bulmaya devam ediyor. Dün 2,6979/26737 aralığında dalgalanan kur, özellikle ikinci seanstan sonra yukarı yönlü hareketler gerçekleştirdi. Son dönemde petrol fiyatlarındaki düşüşün de TL için bir katalizör olmaya başladığını söyleyebiliriz. Petrol fiyatları 50-55$ aralığına çekilirse bu etkiyi daha fazla yaşayabiliriz. Bu noktada, Pazartesi olduğu gibi dün de 50 günlük hareketli ortalamanın zorlandığını ancak tekrar bu noktadan tepki geldiğini gördük. Günlük strateji olarak, 50 günlük ortalama desteğinin üzerinden, 2,6670 zarar kesmek kaydıyla gün içi alımlar denenebilir. Yukarı yönlü hareketlerde 2,6924 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması durumunda 2,70 seviyesi zorlanabilir.

HALK YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)