E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez bankaları prova yaptı---

Merkez bankaları prova yaptı

Merkez bankaları prova yaptı
30 Ocak 2015 - 07:18 borsagundem.com

Merkez bankası başkanlarının faize ilişkin verdiği beyanatlarla dolar yükselişe geçti

Merkez Bankası’nın ‘Faizi erken indirebilirim’ sinyali vermesine, Fed’in ‘Ekonomik aktivite güçleniyor’ açıklaması eklenince, dolar/TL 2.4188 ile tarihi zirveye yükseldi.

Türkiye Cumhuriyeti  Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki hafta 75 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimi beklentisi ve Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomik aktivitedeki sağlam gidişata vurgu yapan açıklamaları, doları uçurdu. Dolar, TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın Para Politikası Kurulu’nu (PPK) rutin toplantı öncesinde faiz indirimi için çağırması endişesiyle adeta prova yaptı.

Dolar/TL 2.4188 ile tarihi zirvesini gördü.  Borsa İstanbul da dün yüzde 1.97 düşerek 88.557 puana geriledi. Piyasaları, ‘Olası bir faiz indiriminde dolar nereye kadar çıkacak?’ korkusu sardı.

Merkez Bankası’nın rutin toplantısını beklemeden faiz indirimine gideceği beklentisiyle TL; gelişmekte olan para birimlerinden daha çok satış baskısı altında kaldı. TL, rublenin ardından dolar karşında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

2.48 düzeyine çıkabilir

Saxo Capitol Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Müdürü Özgür Hatipoğlu, “Doların TL karşısında, 2.40 seviyelerini kırması durumunda büyük ihtimalle ciddi bir geri çekilmenin geleceği seviye 2.48 olacak” diye konuştu.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, Ocak’ta enflasyonun çok sert şekilde düşebileceğini belirterek, “Enflasyon 1 puandan fazla düşerse 24 Şubat’taki PPK toplantısını 4 Şubat’a alıp değerlendiririz” sözleriyle indirim sinyalini vermişti.

Yellen’in şifresi

2008 yılından bu yana faizi sıfıra yakın seviyede tutan  ABD Merkez Bankası (Fed), yılın ilk Açık Piyasa Kurulu (FOMC) toplantısında sabrını korudu.  Fed; ekonominin, yaratılan güçlü istihdam ile sağlam bir hızda büyüdüğünü belirterek faizlerin bu yıl içinde artırılması planına bağlı kaldığının sinyalini verdi.

Fed şu anda sıfır düzeyinde bulunan borçlanma faizlerini yükseltme kararı verirken sabırlı olacağını tekrar etmekle beraber, bazı enflasyon göstergelerinin zayıfladığını da kabul etti.

İki gün süren toplantının ardından ABD’nin para politikasına karar veren FOMC, ABD’nin ekonomik görünümü hakkında iyimser ifadeler kullanmaya devam etti ve enflasyonda enerji fiyatları kaynaklı düşüşün bir süre sonra ortadan kalkacağı görüşünü korudu. Yayımladığı açıklamada güç kaybeden  Avrupa ve Asya ekonomilerine ayrıntılı olarak değinmeyen Fed, faiz artırmaya karar verirken finansal ve uluslararası gelişmeleri dikkate alacağını belirtmekle yetindi.

Ekonomi güçleniyor

Fed 2013 Ocak ayından bu yana ilk defa uluslararası piyasalara atıfta bulunan bir ifadeye açıklamasında yer verdi. Daha önceki açıklamalarında ABD ekonomisinde büyümenin ılımlı hızda olduğu şeklinde değerlendirmede bulunan Fed, bu açıklamada daha güçlü bir ifade kullanarak, “Ekonomik aktivite sağlam bir hızda artıyor” dedi. Amerikan Merkez Bankası’nın açıklamasında ayrıca “İstihdam piyasasındaki koşullar iyileşmeye devam etti, istihdamda güçlü artışlar ve işsizlik oranında düşüş görüldü” denildi.

Sabrın sonu ne zaman?

Wells Fargo Ekonomisti John Silva, “Faiz artırımı gerçekten 2016’ya ertelenecek olsaydı uluslararası gelişmeler ve dolar hakkında daha güçlü ifadeler olması beklenirdi” dedi. 

Fed Aralık toplantısının ardından para politikasında yön değişikliği başlatan bir kararla, faiz artırımında sabırlı davranacağını açıklamıştı. Fed Başkanı Janet Yellen, Aralık ayındaki kararın ardından düzenlenen basın toplantısında ‘sabırlı’ ifadesinin en az gelecek iki toplantıyı ifade ettiğini belirtmişti.

Yellen’in sözleri bu ay ve Mart’ta faiz artırım ihtimalini ortadan kaldırırken, yatırımcılar Fed’in sabırlı ifadesini metinden ne zaman çıkaracağını izliyor. İfadenin çıkarılması faiz artışının bir sonraki toplantıda başlayabileceğinin ipucunu verecek. Bu bağlamda faiz artırımı için ilk fırsatı Fed’in Haziran ayında yapacağı toplantı ve akabindeki basın toplantısı oluşturuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)