E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankası ortodoks politikaya mı dönüyor? ---

Merkez Bankası ortodoks politikaya mı dönüyor?

Merkez Bankası ortodoks politikaya mı dönüyor?
30 Temmuz 2015 - 16:49 borsagundem.com

TCMB yılın üçüncü enflasyon raporunu bugün yayınladı.. Raporu İş Yatırım değerlendirdi...

''TCMB bugün yayımladığı yılın üçüncü enflasyon raporunda 2015 yılsonu enflasyon tahminini 0,1 puan yukarı çekerek %6,9 olarak belirledi. 2016 yılsonu enflasyonu ise %5,5’te sabit tutuldu.

Enflasyon tahmininde kullanılan varsayımlara bakıldığında, ithalat fiyatlarındaki %11,1’lik azalma beklentisinin %-12,8’e güncellendiği, yıllık sonu gıda enflasyonunun %9’dan %8’e indirildiği ve ortalama petrol fiyatlarını 60 dolardan 59 dolara düşürüldüğü görülüyor.
Merkez Bankası gıda fiyatlarındaki normalleşmeye rağmen kur geçişkenliği nedeniyle çekirdek enflasyondaki iyileşmenin geciktiği söylemini yineledi. Banka, TL’de süregelen değer kaybının yıl sonu enflasyonunu 0,5puan yukarı çıkacağını belirtiyor. İyi tarafta ise, ithalat ve gıda fiyatlarındaki azalma yıl sonu enflasyon tahminini sırasıyla 0,1puan ve 0,3 puan aşağı çekiyor.

İktisadi faaliyet cephesinde ılımlı toparlanmanın süreceğini belirten TCMB aşağı yönlü riskler nedeniyle ihtiyatlı duruşunu koruyor. Jeopolitik riskler ve AB’deki sorunların dış talep kanalıyla etkili olabileceğinin altını çizen Banka, iç belirsizler nedeniyle yurtiçi talebin büyümeye katkısının azalacağı kanısında.

Toplantının en dikkat çekici kısmı ise Başkan Başçı’nın para politikasındaki olası sadeleştirmeye yönelik söylemi oldu. Başçı, önümüzdeki dönemde küresel para politikalarının normalleşmeye başladığı ve sözle yönlendirme politikaları sayesinde uzun vadeli faiz oranlarındaki oynaklığın kalıcı olarak düştüğü varsayımıyla faiz politikası operasyonel çerçevesinin kademeli olarak sadeleştirilebileceğini söyledi.

Bu konuda detaylar Ağustos ayındaki duyurulacak. Toplantıda söylenenlere göre sadeleştirmenin faiz koridoru ve mevcut politika faizi yapısı yerine tek bir faiz oranına geçilmesi şeklinde olabileceğini düşünüyoruz. TCMB’nin ilk başta yeni çerçeveyi ve olası adımları açıklayacağını ancak ilk adımı Fed’in faiz artışını yaptıktan sonra atabileceği kanısındayız.

Başkan Başçı, sadeleştirmenin teknik bir ayarlama olacağını ve olası adımların ek sıkılaştırma olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. Ancak piyasanın tepkisi tek faiz oranının seviyesine göre oluşacaktır. Eğer normalleşme sadece teknik bir süreç olarak kalırsa piyasa tepkisi oluşmayacaktır. Öte yandan TCMB bu durumu örtülü bir faiz artışı olarak kullanırsa olumlu bir piyasa tepkisi göreceğimizi düşünüyoruz.

Son olarak yılın kalanında Merkez Bankası yıllık enflasyondaki aşağı yönlü seyrin Eylül’e kadar süreceğini, sonrasında ise baz etkisi nedeniyle dalgalı bir patikanın izleneceğini belirtti. Bizim görüşümüz ise gıda fiyatlarındaki normalleşmeye rağmen kur geçişkenliği nedeniyle enflasyonun sol şeritte kalacağı ve yıl sonunda %8,4 seviyelerine yakın kalacağı yönünde.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aaa30 Temmuz 2015 23:54

    bence "avara kasnak" boşa dönüyor,veya protestan politikaya dönüyor.

  • Takasci harun emmi30 Temmuz 2015 21:47

    Bence parayi kaldır takasi getir yani bankaya tavuk verelim yun alalim bistte kupon arazi verelim karsiliginda gong calalim vergi yerine kese ama iç boş tabi eski irklar yıllarca uygulamislar wma başkan kabul edermi bilmiyorum