E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyon dolarlık 1 saniye---

Milyon dolarlık 1 saniye

Milyon dolarlık 1 saniye
01 Temmuz 2015 - 06:38 borsagundem.com

Bu sabaha karşı tüm dünyada saatlere “1 saniye ekleme” işlemi vardı

Dünyanın güneş etrafından dönüş hızının yavaşladığını tespit eden astronomların isteğiyle, dün gece yarısını bu sabaha bağlayan saatlerde “dünya saatine” 1 saniye eklenirken, bu işlemin, ABD ve Asya borsalarının açık olduğu bir zamanda yapılması hayli korkuttu. Nitekim tüm dünyada “1 saniye içinde” borsalarda yaklaşık 5 milyon dolarlık alım-satım işlemi gerçekleşiyor.
30 Haziran’ı 1 Temmuz’a bağlayan gece gerçekleştirilen “ayarlama” gerçekleşti. Uluslararası Dünya Rotasyon ve Referans Sistemi’nin (IERS), dünyanın güneş etrafındaki dönüşünün yavaşlamasından kaynaklanan 1 saniyelik fazla zaman oluştuğunu, bunun da 2015 yılına 1 saniye eklenmesiyle çözüleceğini bildirmişti.
Yani gezegen yavaşlamış, ancak saatler aynı hızda ilerlemeye devam etmişti.
İşte, bilim adamları, bu problemi çözmek belirli zamanlarda saatleri “uyumlu” hale getirmek için bu işlemleri tekrarlıyor. 1972’den bu yana da 25 kez yapıldı.

Önlem işe yaradı mı?

IERS’in 2015 yılına 1 saniye daha eklemesinin, siber dünyayı olumsuz etkileyeceği konuşuluyordu. Nitekim son olarak 2012 yılında gerçekleşen saniye eklemede, teknoloji devlerinin siteleri ve internet dünyası olumsuz etkilenmiş, bazı şirketler problemlerle karşılaşmıştı.
Aynı gerginlik, para piyasaları için de söz konusu oldu. Bir önceki uygulama hafta sonunda gerçekleşirken, bu kez hafta arası ve ABD’nin yanı sıra Asya borsalarında da işlem saatine denk geldi. Tüm dünyada bir saniyede 4.6 milyon dolarlık işlem gerçekleştiği belirtilirken, sadece Kore, Japonya ve Avustralya borsalarında bir günde 3.7 milyar dolarlık işlem yapıldığı hatırlatılıyor. Yine Amerikan borsalarına hisse alım-satımı için 1 saniyede 1.4 milyon mesaj gittiği belirtiliyor. Hal böyle olunca da, endişe pek de yersiz görünmüyor.
Bunun için Amerikan borsalarında işlemler 5 dakika kadar durdu. Asya ve Avustralya borsaları ise, zaman ayarlamasını önceden yaparak, işlem gerçekleştiğinde “saatleri eşitlemiş olmayı” planladı. Tabii tüm bunlara rağmen ters giden bir şey olup olmadığını da “zaman” gösterecek!
Bununla birlikte Amerikan ordusunun da bu tehlikeyi nasıl savuşturduğu şimdilik belirsiz. Çünkü yetkililer, büyük bilgisayar ağlarının söz konusu işlemi “hıçkırık” olarak algılayacağını, sorunun, bir dakikanın “61 saniye” olmasından kaynaklandığını vurguladılar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)