E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakMüteahhitlerden çağrı: Dolar alma ev al---

Müteahhitlerden çağrı: Dolar alma ev al

Müteahhitlerden çağrı: Dolar alma ev al
04 Eylül 2015 - 05:56 borsagundem.com

Dolardaki artışın konut fiyatlarına zam olarak yansıması beklenirken müteahhitler "Evi şimdi alan yatırımcı kârlı çıkar" diyor

Dolar kurunda meydana gelen artışın konut fiyatlarına zam olarak yansıması beklenirken, müteahhitler, ev almayı planlayan vatandaşlara, ‘fiyatlar zamlanmadan harekete geçin’ tavsiyesi geldi. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin tamamına yakını yerli üretim olduğu için döviz fiyatlarındaki artışın gayrimenkul üretim ve satışına etkisinin dolaylı olduğunu belirterek, “Dövizde son zamanlarda yaşanan artışın gayrimenkul üzerindeki dolaylı etkisi yüzde 4’ü geçmemektedir” dedi. 

‘Sezon ertelendi’

Normalde eylül ayında piyasanın canlanmasının beklendiğini anımsatan Durbakayım, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: 
“Genel seçim sonrası hükümetin kurulamaması, Kurban Bayramı nedeniyle yaz tatilinin 2 hafta uzaması gibi etkenlerle piyasanın canlanma beklentisi kasım ayı sonuna ötelendi. Normal şartlarında devam etseydi, yani hazirandan sonra hükümet kurulsaydı yüzde 20’lere ulaşan zamların fiyatlara yansıması şaşırtıcı olmazdı. Ancak beklentilerin kasımdan sonraya sarkması ve bu süreçteki daralma zam dalgasının etkisini yitirmesine neden olacağı gibi büyüklüğünü de yüzde 10’lara düşürecektir. Bunun da yatırımcı ve ihtiyaç sahiplerine alım için önemli bir fırsat yarattığını düşünüyoruz.” 
Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan da kurdaki artışın fiyatlara henüz yansımadığını, ancak kısa vadede bir artışın kaçınılmaz olduğunu söyledi. 

Yatırım dönemi

Gayrimenkul sektörünün bugünlerde kur farkını kendi bütçesinden karşıladığını belirten Uyan, “Bu durum çok uzun sürmez. Kurdaki artış fiyatlarda ciddi bir değişim oluşturacaktır” dedi. Uyan, şöyle devam etti: 
“Kurdaki artışın fiyatlara yansımamış olması yatırımcı açısından çok büyük bir fırsat. Konut edinmeyi planlayanlar açısından fiyatlar zamlanmadan karar alıp yatırım yapılması gereken bir dönemdeyiz. Bugün konut alanlar fiyatlar arttığında kurdaki artıştan da kâr etmiş olacak. Kurdaki artışın seçim tarihinin belirlenmesiyle bir seviyede durduğunu ve terse döndüğünü hepimiz gördük. Bundan sonra seçime kadar kurda küçük değişiklikler olacaktır. Ancak seçim sonrası hepimiz hükümetin kurulmasını ve tekrar istikrarın ve güvenin hakim olmasını bekliyoruz. Bugünden yarını görüp  yatırım yapanlar kazanacaktır. O nedenle ev almayı düşünen vatandaşlarımıza ‘vakit kaybetmeden bir eve yazılın’ diyoruz.” 
 
‘Dövizi olan düşünmesin’

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise, “Kurdaki yükseliş nedeniyle üretim maliyetlerinin artacak olması gayrimenkul fiyatlarına zam olarak eninde sonunda yansıyacaktır, maliyetleri içeride eritebilmemiz artık mümkün  gözükmemektedir” dedi. 
Konut edinmeyi düşünen kişilere fiyatlar artmadan alım yapmalarını öneren Demir, fiyatların önümüzdeki dönemde artacağını söyledi. Demir, şöyle konuştu: 

‘Peşin satışlar arttı’

“Vatandaşların alım kararlarını bu dönemde netleştirmeleri kendilerine kazanç olarak dönecektir. Aynı ürünü sadece geç karar vererek neden daha pahalı bir fiyattan alasınız ki? Özellikle elinde döviz bulunan yatırımcıların hiç düşünmeden gayrimenkule yatırım yapmalarını öneririm. Ellerindeki para değerliyken hiç kaybettirmeyen yatırım olan gayrimenkule girmelerinde fayda görüyorum. Kurun yükselmesi doğrudan peşin satışları artırıyor. Elinde döviz olan yatırımcıların gayrimenkule kaydığını görüyoruz. Faizin artması ipotekli satışları olumsuz etkiliyor. Peşin parası olmayan ve ödemesini zamana yaymak isteyen müşterilerimiz bu durumda yatırımını beklemeye alıyor. ”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hahaha11 Eylül 2015 21:53

    Soyleyen kim? Muteahhit

  • varant gezgini06 Eylül 2015 11:15

    ya ne iyi insanlar var...yaptığı döküntü evi iki katına zımbalamaya çalışıyor...hemen yarın gidip ev alayım....elindeki konut stoğu azalsın garibin...

  • krizzzz...05 Eylül 2015 18:41

    Bu kriz uçmuş konut fiyatlarini yerine oturtiur, mutaahitler size diyorum 1000 tl.maas olan bi ulkede 500-600-800bine ev olur mu, ya maas 5 bin olmali, ya ev 150-200 bin olmali

  • alp05 Eylül 2015 15:13

    Tüh benim babamda emekli 1500 tl alıyor ayda.o kadar söyledim ona borsaya dövize yatırım yapma diye,oğlum para dönsün piyasada dedi.neyse hayırlısı.bidaki 1500 liraylada ev bakarız artık...

  • don karleone05 Eylül 2015 14:34

    doların arttığı yerde ev satılmaz,fiyatlar yakında düşer istediği kadar zam yapsınlar , balon patlar yakında seneye düşer fiyatlar

  • emekli05 Eylül 2015 01:25

    kusura bakma mütait emeklilerde cok para olduğunda dolar aldı sn treni kacırdın

  • Byk04 Eylül 2015 15:51

    Cennetle cehennem arasında bir köprü yaptırmak istemişler geçişler kolaylaşsın diye. Karar verilmiş her iki taraf aynı anda başlayıp ortada buluşulsun diye. Cehennemde süratle köprü inşaatı başlamış ortaya doğru ilerliyormuş. Fakat inşaat, cennet tarafında bir türlü başlamıyormuş. Zebaniler sormuşlar: "Sizin taraftan inşaat niye ilerlemiyor?" diye. Melekler de cevap vermişler: - Henüz elimizde müteahhit yok!...

  • Byk04 Eylül 2015 14:37

    İstanbul'da 4 yıl önce alınan sıfır konutlar dolar bazında aldığımız fiyattan satılamıyor. Oturacağı ev dışında fazladan konut almak zarar yazar.

  • musa04 Eylül 2015 13:42

    demek ki ev alacak olanlar bile bi süre beklemeli... acelet etmemeli. özellikle kredi çekmeden almayı düşünenler varsa, faiz oranları aldı başını gidiyor. bugün 100 lira olan evi bi kaç ay sonra 80-90 liraya alabilirsiniz.

  • evci04 Eylül 2015 09:51

    müteahittlerin yatacak yeri yok vallahi

  • Semih04 Eylül 2015 09:06

    Dalgamı geçiyorsunuz siz Banka faizleri almış başını gitmiş. Bu oranlarla ev almak kolaymı. Ev satışları durma noktasına gelmiş bunlar zamlanacak diyorlar. Ellerinde kalan evleri satmaya çalışıyorlar son çırpınışlar gibi geldi bana.

  • iyi adam04 Eylül 2015 08:59

    Ne iyi adam. kendi elindeki mal zamlanmadan herkes alsın diye uğraşıyor. Melek valla.

  • Burhan04 Eylül 2015 06:58

    M-2. Karesını 2 Bın. ₺. Ye indırın. Alalıım. Nıye. Sımdı. Bu. Cıpınıs. 2014. De. Kımseyı. Tanımıyordunuz