E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriNBG: Katarlılar tek ciddi alıcı---

NBG: Katarlılar tek ciddi alıcı

NBG: Katarlılar tek ciddi alıcı
14 Ekim 2015 - 05:29 borsagundem.com

Yunan NBG, Atina'da Katarlı grup QNB ile Finansbank'ın satış görüşmelerine başladı. NBG kaynakları tek alıcının Katarlılar olduğunu ifade ediyor

Finansbank'ın satışıyla ilgili gelişmeler tüm hızıyla sürüyor. Finansbank'ın sahibi Yunan NBG'nin Katarlılarla görüşmelerin başladığını duyurması ve Katar'dan da aynı yönde açıklama gelmesinin ardından yeni gelişmeler yaşandı. Konuyla ilgili Kadife Şahin'in Milliyet'te yer alan haberi şöyle:

Finansbank’ın hisselerini kontrol eden Yunan NBG (National Bank of Greece S.A.), kısa bir süre önce bankanın tamamını satacağını açıklamıştı. Finansbank Türkiye yönetimini de önceki gün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı resmi açıklama ile hissedarının bu niyetini Türkiye’deki muhataplarına resmi olarak duyurdu.

Sürecin hızlı bir şekilde işlemesini isteyen NBG, bu resmi açıklamadan önce ön teklifler için 9 Ekim tarihine kadar süre belirlemişti.

TEK CİDDİ ALICI QNB

Bu tarihten önce Finansbank’ın alıcıları konusunda bankacılık kulislerinde Türk alıcıların isimlerinin de ifade edilmesine karşın, bankaya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre tek ciddi alıcı Katarlı grup Qatar National Bank (QNB).

BİR EKİP İSTANBUL'DA

Daha önce Türkiye’de banka sahibi olmak için Denizbank’la da ilgilenen ancak verdiği düşük fiyat nedeniyle banka yönetimiyle görüşmelerini ilerletemeyen QNB, bu kez Yunanlılarla şansını denemek istiyor.
Bu konudaki niyetini resmi bir açıklama ile uluslararası piyasaya duyuran QNB, asıl görüşmeleri Yunanistan’da NBG’nin yöneticileriyle yürütüyor.
Uluslararası bankacılık kriterlerine uygun bir bilanço sistemine sahip olan Finansbank’ın satışı için bankanın üst düzey yöneticileri ve hissedarlarıyla Yunanistan’da görüşmelere başlayan Katarlı QNB, Türkiye ayağını da boş bırakmadı. Uluslararası normlara uygun bilançoyla yetinmeyen Katarlı grup muhasebe sistemini yerinde incelemek için teknik bir ekibi bankanın İstanbul Kristal Kule’de bulunun merkezine gönderdi.
Teknik analistlerden oluşan ekip İstanbul’da bankanın muhasebe kayıtları ve bilgi işlem sistemleri üzerinde incelemelerde bulunacak.

24 ülkede var

Qatar National Bank’ yani QNB, 1964 yılında ülkenin ilk ticari bankası olarak kuruldu. QNB’nin yarısı Katar Yatırım Ajansı’na (Qatar Investment Authority - QIA), yarısı da özel sektöre ait.
Grup Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yayılarak varlığını güçlendirirken, kendi ülkesindeki bakacılık sektörü varlıklarının yüzde 40’ına sahip oldu. 
QNB, aralarında Fransa, Kuveyt, İngiltere, Moritanya, Sudan, Singapur, Yemen ve Lübnan’ın da bulunduğu 24 ülkede faaliyet gösteriyor.
QNB, çok sayıda finansal kuruma hisse alımı yoluyla ortak oldu. Bu iştirakler arasında Ürdün merkezli The Housing Bank for Trade and Finance’in (HBTF) yüzde 35’i, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Commercial Bank International’ın (CBI) yüzde 24’ü, Tunisian-Qatari Bank’ın yüzde 50’si ve Irak’taki Mansour Bank’ın yüzde 23’ü bulunuyor.
 
TÜRKİYE İLGİSİ ESKİ

Grubun Türkiye’ye olan ilgisi ise eski. Katar Yatırım Ajansı’nın adı Türk kamuoyunda ilk kez Sabah ve ATV’nin varlık satışı sırasında duyulmuştu. Grubun iştiraki Al Wasaeel International Media Company, 2008 yılında Çalık Holding’le ortak olarak Turkuvaz Medya’nın yüzde 25’i için 125 milyon dolar yatırmıştı. Grup Türkiye’de Denizbank, Türk Telekom ve Avea’yla ilgilenmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Veli Cengiz14 Ekim 2015 07:17

    Denizbank a dusuk teklif verenler Finansbank gibi en muhtesem bir bankaya herhalde Turkiyenin en degerli 4.bankasi olarak 21 milyar tl uzerinden bir teklif verirler artik...saka gibi