Ana SayfaPiyasaNet Turizm ve Karsusan sorusu---

Net Turizm ve Karsusan sorusu

1 / 2
Net Turizm ve Karsusan sorusu
30 Mart 2015 - 10:14 www.borsagundem.com

​ESAS FAALİYET YAPISINI GÜÇLENDİRMELİ
SORU (1) -
Net Turizm, Net Holding’e ait hisselerini satıyor. Bunun sonunda ne olur? Bu durumu nedenleri ile açıklar mısınız?
Yusuf Demir

CEVAP- Net Turizm, 2015’in ilk günlerinde Net Holding’in sermayesinde sahip olduğu yüzde 19,04 oranındaki payını Şubat ve Mart aylarında gerçekleştirdiği satışlarla birlikte azalttı. Firma satış gerekçesi hakkında bilgi vermediği gibi satışların devam edip etmeyeceği hakkında da detay bilgi bulunmuyor. Satışlar  özel emirlerle gerçekleştirilirken sahip olunan paylar yüzde 8,36’ya kadar indi. Şüphesiz bu satışlardan elde edilen gelirler yılın ilk çeyreğinde kârlılık yapısına olumlu yönde yansıyacaktır. Ancak unutmamak gerekir ki asıl önemli olan, yatırım faaliyetleri kaleminden elde edilen gelirle kâr etmek değildir. Yatırımcı açısından asıl olan esas faaliyetlerden kâr edildiğini görebilmektir. Zira esas faaliyetlerden elde edilen kârlılığın daha istikrarlı ve devamı olan bir yanı bulunduğunu göz ardı etmemeli.        
 Net Turizm’in geçmiş yıl mali yapısına bakıldığında 2012 yılından bu yana  esas faaliyetlerden zarar ettiğini görmekteyiz. Ancak yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelirler neticesinde şirket son üç yıldır kâr açıklamakta. Firma, 2014 yılında da esas faaliyetlerinden dolayı zarar etmekle birlikte gerçekleşen 226 milyon TL tutarındaki yatırım faaliyeti gelirinin ardından kâra açıklamayı başardı.
Mevcut mali yapı hisseye temkinli yaklaşmayı zorunlu kılıyor. Hissenin fiyatı Kasım 2012 baz alındığında yükselmiş görünüyor. Ancak hissenin fiyatında istikrarlı bir çıkıştan bahsetmek mümkün değil. Dolar bazlı verilerle bakıldığında bu durum daha net bir şekilde ortaya çıkarken hissenin yatay kanal içinde inişli çıkışlı bir hareket sergilediği gözlenebilmekte.  
 Esas faaliyetlerine dayalı bir kârlılık yapısı hissenin fiyatına da olumlu yönde yansıyacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)