E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinNobel'den sürpriz karar!---

Nobel'den sürpriz karar!

Nobel'den sürpriz karar!
09 Ekim 2015 - 13:17 borsagundem.com

Norveç'teki Nobel Komitesi, sürpriz bir karara imza atarak, 2015 Nobel Barış Ödülü'nü, Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nün kazandığını açıkladı

Tunus'taki dört ayrı sivil toplum örgütünün oluşturduğu Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, "2011'deki Yasemin Devrimi'nden sonra çoğulcu demokrasinin tesisi için yaptığı katkıdan ötürü" ödüle layık görüldü.

Barış ödülünü alan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü şu kuruluşlardan oluşuyor: "Tunus Genel İşçi Sendikası", "Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu", "İnsan Hakları Birliği" ve "Barolar Birliği".

Komite'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu kuruluşlar, Tunus toplumunun farklı kesimlerini ve değerlerini temsil ediyor: Çalışma hayatı ve refah, hukukun üstünlüğü ilkesi ve insan hakları. Bu temelde Dörtlü, Tunus'ta büyük bir ahlaki otoriteyle barışçıl demokratik gelişmenin sağlanmasında hem arabulucu hem de itici güç olarak rol oynadı. Bu nedenle Nobel Barış Ödülü, tek tek kuruluşlara değil, Dörtlü'ye verildi."



2015 Nobel Barış Ödülü için 273 aday gösterilmişti. Ödülün, aralarında PapaFrançesko ve Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil birçok tanınmış ismin bulunduğu kişi ya da kurumların yerine Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verilmesi sürpriz olarak yorumlandı.

AB'DEN TEBRİK
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, kararın açıklanmasının ardından attığı tweet'te, "Bu ödül, bölgede krizden çıkmanın yolunu gösterdi: Ulusal birlik ve demokrasi" ifadesini kullandı.

Sekiz milyon İsveç kronu (Yaklaşık 1 milyon dolar) değerindeki Nobel Barış Ödülü, diğer alanlardaki ödüllerle birlikte, 10 Aralık'ta Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi ise 12 Ekim'de belli olacak.

Bilim dünyasının en prestijli ödülü için adaylar, her bir alan için oluşturulan komite üyeleri tarafından belirleniyor. Akademi üyelerinin yaptığı oylamada da oyların çoğunu alan aday, ödülün sahibi oluyor.

Nobel Barış Ödülü'nü, 2013 yılında, genel direktörlüğünü Türk diplomat Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) kazanmıştı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • alf09 Ekim 2015 15:35

    alfred olum nerdesin senin adına siyaseten ödül veriyorlar senin adını kirletiyorlar mezarından çık şu senin adını kirletenlere bir şeyler de