E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinPatates karaborsaya düşebilir---

Patates karaborsaya düşebilir

Patates karaborsaya düşebilir
01 Aralık 2015 - 16:26 borsagundem.com

Satış fiyatı 40 kuruşa düşen patates depolarda bekletiliyor

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, geçen sezon kilosu 5 liraya kadar çıkan ve bu nedenle ithal edilmesi dahi gündeme gelen patatesin bu sene para etmediğini söyledi.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, kilo maliyeti 70-80 kuruşu bulan patatesin tarlada satış fiyatının 40 kuruşa kadar düştüğünü belirtti. Kenar, "Bu rakam üreticinin beklentisini karşılamadığı için satmak yerine depolarda stoklamayı tercih ediyor." dedi. Bu yıl 
patateste 800 bin ton civarında rekolte olduğunu kaydeden Kenar, tarlada satış fiyatı 40 kuruşa düştüğü için depolarda bekletildiğini söyledi. 

'FİYAT, MALİYETİN ALTINDA KALDI' 

Verimin çiftçilerin yüzünü güldürse de fiyatının beklenenin altında olduğuna işaret eden Kenar, şunları söyledi: "Bugün Gümüşhane'ye, Kars'a dek birçok bölgede patates ekimi yapılmaya başlandı. Ekim alanlarındaki artış yüzde 100'lerle ifade ediliyor. Andığımız bölgelerde de tıpkı Niğde'nin patatesinde olduğu gibi hasat eylül ve ekim aylarında gerçekleşiyor. Arzın bu denli yüksek oluşu nedeniyle Niğde patatesinin fiyatı da üreticinin beklentisinin çok çok altında kaldı. Düşük fiyat maliyetini kurtarmadığı için üreticiler 
patateslerini depolara kaldırdı. Fiyatlar maliyet fiyatının üzerine çıktığı zaman satmaya başlayacaklardır."
Patates üreticisi Cengiz Sevinç ise şöyle konuştu: "Şu anda Altunhisar'da çiftçilik yapıyorum. Bu sene patates verimimiz iyi fakat toptan alınan ücret çok düşük. Şu anda depomda 60 tona yakın ürünüm var, eğer fiyatlar maliyetinin üzerine çıkarsa satmayı düşünüyorum. Çiftçinin harcadığı mazot, gübre, tohum gibi maliyetleri belli. Patatese verilen toptan ücret bile maliyetini kurtarmıyor. Patatesi alacak tüccar bile korkuyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)