Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetkim ve Ditaş Doğan sorusu---

Petkim ve Ditaş Doğan sorusu

1 / 2
Petkim ve Ditaş Doğan sorusu
01 Eylül 2015 - 10:34 www.borsagundem.com

MALİYETİ DÜŞÜRÜNCE KÂRI YÜZDE 310 ARTTI
SORU (1)
- Petkim tarihi zirvesine geldiğine göre çıkışı artık durur mu? Yoksa bundan sonra da devam eder mi?
İhsan Polatoğlu

CEVAP
- Petkim’in geriye dönük uzun vadeli fiyat seyri takip edildiğinde son beş yıllık çıkışının ardından ancak 2000 yılındaki fiyatına ulaşabildiğini görmekteyiz. Arada geçen uzun zaman diliminin ardından 15 yıl önceki fiyat seviyesine gelebilmesi uzun vadeli yatırımcısı açısından pek de iç açıcı değil. Bu anlamıyla hissenin yaşadığı fiyat erozyonunu daha iyi görebilmek için dolar bazlı verilerle fiyatı takip etmekte fayda var.
Dolar bazlı verilerle takip edildiğinde ise hissenin fiyatının 2001 yılından bu yana yatay bir trendde gidip geldiğini görmekteyiz. Hisse, son olarak Aralık 2014’te 1,85 dolar seviyesini test etti ve sonrasında yönünün destek seviyelerine doğru çevirdi.  31 Ağustos 2015’teki kapanışı 1,35 dolara denk gelen hissenin yönelimi halen düşüşü gösteriyor.
Hisse, 2010 yılından bu yana senelik bazda yatırımcısına bir yıl kazandırırken bir yıl kaybettiriyor. Son olarak geçtiğimiz yıl yüzde 47 değer kazandı. Geçmiş performansın tekrar etmesi halinde bu yıl da kaybettirme ihtimali hayli yüksek. Yılın ilk gün fiyat seviyesine göre hissenin dolar bazında değer kaybı ise yüzde 21’e denk geliyor. 
İstikrarsız yapı mali açıdan da kendisini gösteriyor. Firma kârını bir yıl artırırken ertesi yıl düşürüyor. Son açıklanan 2015 yılı altı aylık bilançosunda ise kârlılıkta abartı bir yükseliş söz konusu olması dikkat çekiyor. Kârdaki artışın nedeni maliyetler kalemindeki rakamın aşırı şekilde düşmüş olması. Şirket maliyetlerini önümüzdeki dönemde de aynı seviyede tutmayı sürdürürse yakalanan kârlılığın sürekliliği de korunabilir. Bu olasılığın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ise ilerleyen süreçte göreceğiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)