E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrolde arz-talep dengesizliği devam ediyor---

Petrolde arz-talep dengesizliği devam ediyor

Petrolde arz-talep dengesizliği devam ediyor
09 Şubat 2016 - 14:04 borsagundem.com

Halk Yatırım, hazırldağı raporda petrol piyasasında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi

Sanayi Petrol fiyatlarında dalgalanmalar küresel piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Şubat raporunda, arz-talep dengesizliğinin özellikle yılın ilk yarısı için de geçerli olabileceğine, dolayısıyla fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskının ana trend olarak sürebileceğine işaret ediyor. 
Raporda, 2015 yılında günlük olarak 1,6 milyon varil ile son beş yılın en yüksek seviyesine ulaşan petrol talebinin, 2016 yılında 1,2 milyon varile gerileyebileceği tahmini dikkat çekiyor. Petrol talebindeki düşüş beklentisi, başta Çin, Avrupa ve ABD ekonomilerinde gözlenen yavaşlamaya dayandırılıyor.
Petrol talebindeki zayıflama beklentisi karşısında, petrol arzının Ocak ayında, günlük olarak, sadece 0,2 milyon varil azaldığı  bunun da azalan OPEC harici üretiminin kısmen artan OPEC üretimi ile sınırlanması sonucu gerçekleştiği görülüyor. OPEC harici ülkelerin üretiminin 2016 yılında günlük olarak 0,6 milyon varil azalması bekleniyor. Ocak ayındaki azalış 0,5 milyon varil olarak gerçekleşirken, genel yıl beklentisine uyumlu bir başlangıca işaret ediyor. 

Diğer taraftan, OPEC üretimi yılın ilk ayında günlük olarak 280.000 varil artış kaydediyor. İran'ın yaptırımların hafifletilmesi sonrasında petrol piyasasına katılım da arz fazlalığının sürmesine yönelik endişeleri canlı tutuyor. Ancak, en son İran Enerji Bakanlığının, günlük üretim miktarını ilk aşamada 300.000 varil olarak planladıkları açıklamasına ek olarak (beklentiler 500.000 varil seviyesindeydi), teknoloji, yatırım ve kalite alanlarında yaşanan 
sıkıntılar, üretim fazlalığına etkisi açısından soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
Petrol piyasasındaki arz fazlalığı stokların gelişiminde de kendini gösteriyor. Yılın ilk haftasındaki sert düşüşün ardından aralıksız artış trendi gösteren ham petrol stoklarının, bugün ve yarın açıklanacak ve Şubat ayının ikinci haftasına ait verileri petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü baskının hafiflemesine yardımcı olup olmayacağı açısından önemli olacak. Genel beklenti, stoklardaki azalışın devam etmesi yönünde. Son iki haftada gözlenen yüksek  artışların ardından daha ılımlı bir yükseliş gözlenmesi petrol fiyatlarına destek olabilir. Tabii, OPEC ve OPEC dışı petrol üreticilerinin üretimin azaltılması ile ilgili olarak bu ay içinde bir anlaşmaya varıp varmayacağı belirleyici unsur olacak. IEA bunun olasılığını düşük bulduğunu belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)