E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa MHP açıklamasını nasıl okumalı?---

Piyasa MHP açıklamasını nasıl okumalı?

Piyasa MHP açıklamasını nasıl okumalı?
05 Ağustos 2015 - 09:39 borsagundem.com

Koalisyon ihtimalinin zayıflayarak da olsa devam ettiğini düşünen piyasalar kayıplarını geri alarak günü sembolik bir yükselişle kapattı

''Kedi ölümü canlı mı?

Türkiye piyasaları dün sessiz sakin bir öğleden sonra geçirirken Reuters ekranlarına düşen iki haberle hareketlendi. İlk habere göre, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın “koalisyon alternatifleri tamamen tükenirse Kasım ayında erken seçim yapılması koşuluyla bir seçim azınlık hükümetine destek verebiliriz” diyordu. 

MHP’nin açıklaması hayata geçirilmesi zaten zor olan Ak Parti – CHP koalisyon görüşmelerine bir darbe daha vuracak ve Türkiye’yi erken seçime götürecek yolu açacaktı.   Piyasa oyuncuları koalisyon görüşmelerini izlemeyi bırakıp seçim anketlerini sormaya başladılar.

Sonra günün ikinci haberi geldi. Semih Yalçın sözlerinin “çarpıtılarak asıl anlamından uzaklaştırıldığını”, “MHP’nin herhangi bir azınlık hükümetine seçeneğine sıcak ve olumlu yaklaşmayı düşünmediğini” açıkladı. 

Habercilikte beyan esastır, yazılı açıklama dikkate alınmak zorundadır. Reuters da öyle yaptı. Yeni açıklamayı hemen yayınladı. Koalisyon ihtimalinin zayıflayarak da olsa devam ettiğini düşünen piyasalar kayıplarını geri alarak günü sembolik bir yükselişle kapattı.

Bundan sonra ne olacak? MHP’nin dünkü açıklamasından sonra erken seçim halen ana senaryo mu? Koalisyon ihtimali yükseldi mi?  Bizim görüşümüzde bir değişiklik yok.  Ak Parti CHP görüşmelerini vadesi yaklaşan bir opsiyon gibi görüyoruz. Geçen her gün koalisyon görüşmelerinin başarıya ulaşması ihtimalini azaltıyor.

Peki MHP’nin yaptığı açıklamayı nasıl okuyacağız?  MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Ak Parti – CHP arasında görüşmeler devam ederken görüşmeleri sabote eden bir açıklamayı siyasi nezakete aykırı bularak geri çektirmiş olduğuna inanıyoruz.  Dolayısıyla dün yapılan açıklamalar nedeniyle Ak Parti CHP koalisyonunun başarıya ulaşma ihtimalinin arttığını veya azaldığını düşünmüyoruz.

Bu kadar politika yeter. Piyasalara dönelim.  Bugün piyasaların yönünü belirleyecek olan FOMC üyesi  Lockhart’ın Fed’in Eylül ayında faiz artırmaya daha yakın olduğu açıklaması. Açıklama sonrası Eylül ayı faiz artış ihtimali %40’tan %48’e yükselirken, küresel dolar endeksi DXY 97’den 98’in üzerine yükseldi. Sabah ilk işlemlerde Türk lirası dolara karşı 2,79 seviyesindeki dip noktasını zorluyor.

Güçlü dolar, Fed faiz artış ihtimalindeki artış ve politika tarafında belirsizlikler nedeniyle bugün borsanın %0,5-%1,0 civarında kayıpla açılmasını bekliyoruz. Ekonomi cephesinde önemli bir veri akışı olmayan günde Sonar’ın açıklaması beklenen seçim anketine odaklanılacak. Dar bant içinde yükselişleri satış fırsatı olarak kullandığımız kısa vadeli stratejimizi koruyoruz.
Hisse bazında beklentilerden iyi kar açıklayan, 2015 satış hedeflerini yükselten ve son bir ayda fiyatı %6 gerileyen Ford Otosan öne çıkıyor. Risk almak isteyen yatırımcılar doğrudan uzun pozisyon alarak, endeksin yönüne güvenmeyen yatırımcılar Tofas satıp Ford alarak pozisyon alabilirler. ''

İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat05 Ağustos 2015 13:21

    1997 lerde dolar 50000 den 150000 lere gitti borsa düşmedi lakin dolar yüzelli bine geldikten sonra asya krizi patlak verdi, asya krizi boy gösterdi borsalar çöktü sakın ha inanmayın o zamanların ekonomisiyle şimdiki bir değil laflarına ,şimdi daha kötü hepimiz borçluyuz üstüne yabancı türkiyeden çıkıyor,