E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasada cengâverler alım yapacak mı?---

Piyasada cengâverler alım yapacak mı?

Piyasada cengâverler alım yapacak mı?
09 Şubat 2016 - 09:25 borsagundem.com

Global piyasalar Avrupa borsalarındaki banka hisselerindeki satış dalgasıyla birlikte düşüşe geçti

Dünya piyasalarında iklim değişti. Deutsche Bank ile başlayan fırtına dün Avrupa ve ABD borsalarında banka hisselerinden başlayarak genele yayılan bir satış dalgasına yol açtı. Asya borsaları bugün Japonya’nın öncülüğünde gerilemeye devam ediyor. 
Küresel risk iştahına duyarlı Türkiye piyasaları artan jeopolitik risklerin de etkisiyle küresel satış dalgasından payını fazlasıyla aldı. MSCI Türkiye %4’lük bir gerileme ile Yunanistan’dan sonra en kötü performans gösteren piyasa oldu. Geçen haftanın şampiyonu 10 yıllık DİBS 17 baz puan faiz artışıyla açık ara en çok kaybettiren tahvil oldu.  
 Ne oldu da, küresel iklim böylesine değişti. Küresel yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin iflas riskini artırarak bankaları vuracağından endişe ediliyor. Ancak piyasanın elinin ayarı yok. Küresel yatırım bankalarının piyasa değeri / defter değeri çarpanlarının 0,4 – 0,8 bandına gerileyerek küresel kriz sonrası gördüğü en düşük seviyelere gelmesini verilerle değil korkuyla açıklayabiliyoruz. 
Kısa vadede piyasalardaki satış baskısının devam etmesi bekleniyor. Söz konusu düşüşü fırsat olarak gören yatırımcıların önünde iki seçenek var: (i) süvarileri beklemek; (ii) cengaverlik yapmak.  
Piyasalardaki satışları kesmek ve risk iştahını düzeltmek için önümüzdeki günlerde Fed, ECB, BOJ, BOE ortak bir kurtarma operasyonu düzenlemesini bekliyoruz.  Piyasadaki düşüşü fırsat olarak gören yatırımcılar süvarileri bekleyebilir veya nasıl olsa gelecekler deyip cengaverlik yapabilirler. O gün bugün mü? Emin değiliz. Ama yaklaşıyoruz.

Serhat Gürleyen - İş Yatırım 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • artı adları avere oldu cengi mengi kalmadı.09 Şubat 2016 17:27

    yanlış piyasa öngörüleri nedeniyle piyasalarda pek cengaver kalmadı dünyada.fonları zarar ettirdiler,kendileri darbe yediler hala uyanamadılar petrol düşüyor karlar,şirketler gümlüyor asya ve avrupada.

  • tecrübe yoksa!!09 Şubat 2016 14:04

    zarardaki, bes yöneticileri borsadan anlasalardı zarar etmezlerdi,önüne gelen kağıtları fonlara alırlar,borsaların çökebileceğini tahmin edemezseler olacağı bes yatırımcılarının zarar etmesidir.Temel analiz bilgisi olmayanların ne borsada,ne fon yönetimlerinde işi olmamalıdır.

  • yaz durgunluğundan da beter09 Şubat 2016 13:50

    marttan başlayarak dünyada borsalarda düşüşler hızlanabilir bu yıl çok farklı ,ülke batışlarına hazırlanmalı.

  • Bika09 Şubat 2016 10:46

    BES'lerin getiri durunu daha doğrusu zarar durumu felaket.

  • Ahmet09 Şubat 2016 09:51

    Bizdekiler vatandaşın emeklilik fon paraları ile epeyden beri kamikaze yapıyor !!