E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar düşüyor satışlar sürüyor---

Piyasalar düşüyor satışlar sürüyor

Piyasalar düşüyor satışlar sürüyor
06 Mayıs 2015 - 23:04 borsagundem.com

Uluslararası piyasaların gerilemesi ile birlikte tahvil satışları devam etti

ABD’de Çarşamba günü açıklanan özel sektör istihdamı ve verimlilik datalarının ardından ekonomik büyümenin yavaşladığına dair endişelerin artmasıyla dolar değer kaybederken, piyasalar geriledi.

IMF’in Washington'da düzenlediği bir toplantıya katılan Yellen "Hiçbir balon işareti görmüyorum. Hisse senedi değerlemeleri oldukça yüksek ve finansal istikrara yönelik riskler yüksek değil" ifadelerini kullanması ile S&P 500 endeks vadelileri, New York saati ile 13:42'de, yüzde 0.6 düştü ve Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 0.6 gerileyerek kapattı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.7 değer kaybederken ham petrolün varil fiyatı 62 doları aştı.

Ülke tahvilleri, son bir haftada toplam tahvil değerinden 430 milyar dolarlık bir erimeye sebep olan küresel satış dalgasının ardından toparlanmaya devam etti. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.24 seviyesine yükselerek 6 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Almanya’da 10 yıl vadeli gösterge tahvillerinin faizi yüzde 0.59'a yükselerek 2015’teki en yüksek seviyesine ulaştı, İspanya'nın 10 yıllıklarının faizi 10 baz puan artış ile yüzde 1.88'e yükselirken, İtalya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 11 baz puan artış ile yüzde 1.92 oldu.

Çalışma Bakanlığı tarafından Çarşamba günü Washington’da açıklanan raporun ortaya koyduğu veriler ile, bir çalışanın saat başına üretimini yıllık bazda ölçen verimlilik endeksi bir önceki çeyrekteki yüzde 2.1’lik düşüşün ardından yüzde 1.9 geriledi. ABD'de özel sektör istihdamı Nisan ayında tahminlerin altında kaldı ve 169.00 artış gösterdi.

Pittsburgh’daki Federated Investors sektörler stratejisi direktörü Donald Ellenberger, "Fed’in sıkılaşmayı arttırmasıyla uzun vadeli faizlerde keskin bir yükselişin olabileceğini Yellen’dan ilk kez duyduk" dedi ve "Bu yorum açıkçası piyasalarda biraz şaşkınlık yarattı. Fiyatlarda Yellen’ın açıklamalarının yansımaları gözlemleniyor” şeklinde görüş bildirdi.

Sydney'de döviz ve faiz risk yönetimi şirkeeti Rochford Capital Pty idari direktörü Thomas Averill, "Tüm dünyada merkez bankalarının faiz kararlarına ilişkin beklentiler şimdilerde oldukça akışkan ve bu da tahvil piyasasında genelde daha fazla volatiliteye yol açıyor," dedi ve "Avrupa'da, özellikle Almanya'da, enflasyon endişeleri ortaya çıkmış görünüyor ve bu durum tahvilleri olumsuz etkiliyor. Faiz artırımı beklentileri artmakta" değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)