E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar yarın bu verileri takip edecek---

Piyasalar yarın bu verileri takip edecek

Piyasalar yarın bu verileri takip edecek
16 Nisan 2015 - 17:32 borsagundem.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda yarın izlenecek makro veriler ve beklentiler

''Türkiye
TSİ 14:30 TCMB Beklenti Anketi


Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu öncesinde piyasada beklentiler bir hayli net: TCMB'nin parametreleri sabit tutacağı.

Lira'nın baskı altında kaldığı bir haftanın ardından beklenti anketi ise daha sonraki aylar için ekonominin nasıl şekillenebileceğine yönelik ip-uçları verecek. Uzun dönem enflasyon beklentilerindeki artış bu ay da sürebilir. Verim eğrisindeki yükseliş enflasyon görünümündeki olumsuzlukları fiyatlamakta.

Buna ek olarak hane-halkının bankada tuttuğu döviz hesaplarının da spot kur ve beklenti kur arasındaki farka bağlı olması kur beklentilerinin de önemini arttırmakta. Eğer kur beklentisi spot fiyatın altında kalırsa DTH'larda önümüzdeki dönemde kısmi bir çözülme görebiliriz ki bu da Lira'da beklediğimiz gerilemeyle uyumlu olabilir. Geçen ay yıl sonu kur beklentisi 2,50'den 2,61'e yükselmişti.


ABD
TSİ 15:30 TÜFE, Mart (beklenti: %0,3 aylık artış, önceki %,0,2 aylık artış)
TSİ 16:00 Michigan Üniversitesi Beklenti Anketi
TSİ 17:00 Conference Board Öncü Gösterge, Mart (beklenti: %0,3 önceki: %0,2)


ABD verilerinin zayıf gelmeye devam ettiği haftayı TÜFE verisi ile noktalayacağız. ABD'de politika yapıcılar yakın bir süre içerisinde enflasyonun istikrar kazanacağına yönelik düşüncelerini sık sık dile getirirken, bu haftaki verinin de bunu doğrulayabileceğini tahmin ediyoruz. Enerji fiyatlarının istikrar kazanmasıyla enflasyon üzerindeki artış yönlü baskının güçleneceğini düşünüyoruz. Ancak enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskısı hafiflerken güçlenen Dolar enflasyon üzerindeki yeni tehlike olabilir. Güçlenen Doların ithal fiyatlarını ucuzlatması ve yerel üreticinin rekabet etmek için ürün fiyatlarını aşağı çekmesi önümüzdeki dönemde enflasyon üzerindeki aşağı yönlü en büyük riski oluşturuyor. Aylık bazda üç ay üst üste gerilemenin ardından Şubat ayında artış kaydeden tüketici fiyatları endeksinin bu ay da %0,3 artması beklenirken yıllık enflasyonun %0, çekirdek enflasyonun ise %1,7 seviyesinde kalması bekleniyor. Beklentilerin altında kalacak bir veri ise bu hafta açıklanan diğer zayıf verilerin ardından Dolar endeksinde 99,9 seviyesinden başlayan geri çekilmeye destek verebilir.

Avro Bölgesi
TSİ 15:30 TÜFE, Mart (beklenti: %1,1 aylık artış önceki %0,6 aylık artış)


Avro Bölgesi Mart ayı enflasyon verisinin nihai halini takip edeceğiz. Enflasyon Mart ayında %-0,3'ten %-0,1'e yükselse de deflasyon endişelerinin devam ettiğini göstermişti. Gıda fiyatlarının %0,1 yükselmesi, enerji fiyatlarındaki düşüşün ise geçen ayki %7,9'tan %5,9'a gelmesi sonucu enflasyonun %-0,1'e yükseldiği görülüyor. Kısa vadede petrol fiyatlarındaki normalleşmeyle birlikte enerji fiyatlarındaki seyrin aynı kalması beklenmekte. Bununla birlikte hizmet fiyatlarındaki zayıf seyir enflasyonu aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Ayrıca çekirdek enflasyonun %0,7'den %0,6'ye gerileyerek tarihi düşük seviyede bulunması risklerin daha geçmediğini gösteren bir faktör. Sonuç olarak dün ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarına paralel enflasyonun önümüzdeki aylarda çok düşük veya ekside olması bekleniyor. Enflasyonun 2015'in sonuna doğru yükseleceği ve 2016 ile 2017'de hızlanacağı tahmin ediliyor.

ECB/FED Konuşmacıları

Alman ekonomi kurmayları yarın IMF toplantıları nedeniyle bulundukları Washington, DC'de basının karşısına çıkacaklar. Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin açıklamaları Yunanistan konusunda yeni bilgiler sağlayabilir.''


ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)