E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda Cin çarpması ---

Piyasalarda Cin çarpması

Piyasalarda Cin çarpması
28 Temmuz 2015 - 10:02 borsagundem.com

Türkiye piyasaları hem dışarıdan hem içeriden vuran mükemmel bir fırtına ile savruluyor

''Türkiye piyasaları hem dışarıdan hem içeriden vuran mükemmel bir fırtına ile savruluyor. Dünya borsaları haftaya Şangay borsasının nedeni anlaşılmayan bir şekilde %8,5 düşmesinin verdiği şokla başladı. Çin hükümetinin açıkladığı kurtarma paketi ile 8 Temmuzdan beri %17 yükselen Şangay borsası kazancının yarısından fazlasını bir günde geri verdi. Düşüşün nedeni olarak hükümet fonlarının bir açıklama yapmadan alımı bırakmaları gösteriliyor. Çin’de başlayan yangın kısa sürede dünya borsalarına yayılarak küresel risk iştahının dip yapmasına neden oldu.

Türkiye küresel dalgalarla talihsiz bir yurtiçi konjonktürde karşılaştı. Genel seçimler sonrasında 50 günden fazla zaman geçmesine rağmen bir arpa boyu yol alınamayan koalisyon görüşmeleri ve Suriye’den ülkemize sıçramaya başlayan terör Türkiye piyasalarındaki satışların gelişmekte olan ülkelere göre daha sert olmasına neden oldu.

Bundan sonra ne olacak?

Çin ile başlayalım. Çin ekonomisindeki yavaşlama ve borsasındaki çöküşün Türkiye’ye doğrudan olumsuz etkisi sınırlı. Çin’e ihracatımız toplamın %2’si ile sınırlı durumda. Çin ekonomisindeki yavaşlama emtia fiyatlarını baskılayarak Türkiye’nin yumuşak karnı olan dış açık ve enflasyon ile mücadelesinde yardımcı olabilir. Ancak Çin piyasalarındaki çöküş küresel risk iştahını bozarak kısa vadede Türkiye piyasalarını vurmaya devam edebilir.

Türkiye savaşa girecek mi?

ABD Türkiye ile Suriye sınırında IŞİD’den arındırılmış bölge yaratmak için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Anlaşma Türkiye’nin istediği gibi uçuşa yasak bölgeyi içermiyor ancak IŞİD’e karşı Suriye sınırında 96 kilometrelik tampon bir bölge yaratmak için çalışılacak. Türkiye’nin amacı bu konuda NATO’nun desteğini almak. Bu amaçla bir NATO toplantısı için çağrıda bulunuldu.

Türkiye kara harekatı yapacak mı?

Türkiye Suriye’de kara harekatına katılmayacak. Sınırlardaki kontrol artırılarak IŞİD’e savaşçı ve malzeme tedarik engellenecek. Uzun menzilli ve ağır silahlar ve hava bombardımanı ile ABD ve muhalif güçlerin yapacağı operasyon desteklenecek.

Erken seçim ihtimali artıyor

Ak Parti ve CHP arasındaki görüşmeler önümüzdeki on günde tamamlanacak. Ancak ne görüşmelere katılan yetkililer ne de kamuoyu görüşmelerin başarıyla sonuçlanmasını beklemiyor. Anlara kulislerinden gelen istihbarat yeniden seçim senaryosunun ağırlık kazandığını gösteriyor. Sorulan soru, Türkiye’nin seçimlere partilerin milletvekili sayısına göre oluşturulacak bir seçim hükümeti ile mi yoksa mevcut hükümet ile mi gideceği.

Mevcut hükümet ile seçimlere gidilebilir mi?

Ankara kulislerinde Ak Parti’nin Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin yenilenmesi kararını beklemeden meclisten seçim kararı çıkartması durumunda mevcut hükümet ile seçimlere gidebileceği konuşuluyor. Azınlıkta olan Ak Parti hükümetinin meclisten seçim kararı çıkartması için MHP’nin desteğini alması gerekiyor. MHP’nin HDP ile seçim hükümeti içinde yer almamak ve HDP’nin hükümete girmesini de engellemek için Ak Parti ile işbirliği yapacağı konuşuluyor. Meclis başkanlığı seçimlerinden sonra böyle bir senaryoyu yadsıyamıyoruz.

Tepki alışı gelir mi?

Piyasalardaki fiyatlamalar mevcut riskleri fiyatlamaya başladı. 10 yıllık tahviller iki hafta içinde 50 baz puandan fazla artarak %10 psikolojik desteğine ulaştı. Türk lirası vadeli piyasalardaki toparlanmaya paralel sabah ilk işlemlerde değer kazanma eğilimi içinde. Borsa İstanbul’da hafif yukarı bir açılış görebiliriz. Kısa vadeli bir tepki için pozisyon alınabilir mi? Bizce şartlar henüz olgunlaşmadı. Önümüzdeki günlerde gerek yurtiçi gerekse yurtdışında haber akışı negatif olmaya devam edecek.''
İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)