E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda gündem; Yunanistan, ABD ve kur---

Piyasalarda gündem; Yunanistan, ABD ve kur

Piyasalarda gündem; Yunanistan, ABD ve kur
30 Ocak 2015 - 08:56 borsagundem.com

Bugün BIST’te 2014/12 banka bilançolarının İş Bankası ile başlaması bekleniyor

''GÜNDEM; YUNANİSTAN, ABD VE KUR…
Dün güne yüzde 0,72 düşüşle 89,691 puandan başlayan BIST100 endeksi, kurda kalıcı olmayan gevşeme eğilimi ile sabah erken saatlerde 90,242 puan seviyesini test etti. İlk seans yüzde 0,51 düşüşle 89,882 puandan kapatılırken seans arasında yeniden yükselişe geçerek 2,4184 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini test eden DolarTL’nin yarattığı baskı ile 88,784 puana dek gevşeyen BIST100 günü yüzde 1,97 düşüşle 88,557 puandan tamamladı..
Dün Avrupa’nın artıda kapanışı sonrası şirket karları ile ABD de artıda kapandı. Her ne kadar bu sabah ABD vadeliler %0,25 civarı ekside olsa da Tokyo borsası da artıda kapandı. Bu ortamda BIST100 de 2,41 civarında gezmeye devam eden DolarTL’ye rağmen dünkü sert düşüş sonrası güne tepki alımı ile başlayabilir. 88,500 desteği dün test edildikten sonra 87,000 desteğini akıllara getirmiş olsa da olası yükseliş denemelerinde 89,000 ve 90,500 dirençlerini izleyeceğiz.
Bu hafta Salı günü Başçı’nın 3 Şubat’ta açıklanacak TÜFE verisine bağlı olmak kaydıyla 4 Şubat’ta Olağanüstü PPK toplantısı yapılabileceği sinyali sonrası TL’de görülen satış baskısı ile DolarTL zaten 2,38 seviyelerine gelmişti. Önceki gün de FED sonrası doların küresel çapta güç kazanma eğiliminin hızlanması ile gelişen ülke para birimlerinde, Güney Kore wonu önderliğinde, bir satış baskısı söz konusuydu, bu da faiz olağanüstü PPK etkisine eklenince dün DolarTL’de, Aralık ayında Rusya ile görülen tüm zamanların rekoru egale edilmiş oldu.. Faiz tarafından bakıldığında ise; gösterge tahvil faizi bu hafta en düşük %6,58 seviyesini test etmişti, dün ise %6,93 seviyesini gördük. 10 yıllık tarafında ise %6,9 altındaki hareketin %7’nin üzerine hatta %7,18’e taşındığını takip ettik. Kurdaki yükseliş hareketini göz önüne aldığımızda faizin tepkisinin görece sınırlı kaldığını ve kur kaynaklı bir realizasyon yaşandığını düşünüyoruz.
Haftayı kapatırken gündemde neler var diye baktığımızda ise; bugün ilk olarak dış ticaret açığı rakamı takip edilecek ve beklentilerin altında açıklanacak bir rakamın nispeten olumlu bir etki yaratması söz konusu olabilecektir. Yurt dışında ise Euro bölgesinde TÜFE rakamı var ancak ECB başta olmak üzere Avrupalı otoriteler de zaten 2015 4.çeyreğe dek enflasyonda bir toparlanma beklemediğinden düşük kalan verinin sert etkiler yaratmayabileceğini düşünmekteyiz. Günün yıldızı ise ABD’de açıklanacak 4.çeyrek öncü büyüme (GSYH) verisi olacak. %3,2’lik beklentinin altında kalacak rakamlar, EM para birimlerinde dün görülen satış baskısı göz önüne alınırsa, olumlu etkiler yaratabilir..
Ayrıca Eurogroup Başkanı ile Yunanistan Başbakanı Tsipras’ın görüşmesi de piyasaların gündeminde. Olumlu mesajlar veya sinyaller EURUSD’yi yukarı yönlü destekleyebilir ve içeride DolarTL’nin de bir miktar gevşemesine imkan sağlayabilir.. Son olarak da bugün BIST’te 2014/12 banka bilançolarının İş Bankası ile başlaması bekleniyor. Dün %2’nin üzerinde değer kaybeden bankacılık endeksi sonrası beklentiyi aşan rakamlar olumlu karşılanabilir ama fiyatlama haftaya kalabilir.. Önceki dönemleri düşünürsek bilançonun seans kapanışı sonrası gelme ihtimali yüksek…''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)