E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda PMI günü---

Piyasalarda PMI günü

Piyasalarda PMI günü
05 Mayıs 2015 - 17:52 borsagundem.com

Küresel piyasalarda yarın Euro Bölgesi PMI verileri ile ABD ADP özel sektör istihdam verileri izlenecek

Küresel piyasalar yarından itibaren Nisan ayı imalt dışı ve hizmet PMI verilerini takip edecek. Ziraat Yatırım tarafından hazırlanan veri dürbünü raporunda açıklanacak olan veriler, açıklanma saatleri, piyasa beklentileri ve rakamların piyasalar üzerindeki etkileri değerlendirildi.

''PMI Günü (Nisan ayı İmalat Dışı / Hizmet Sektörü)

Uzak Doğu
TSİ 04:45 Çin, HSBC Endeksi (önceki: 52,3)
TSİ 08:00 Hindistan (önceki: 53,0)

Avro Bölgesi
TSİ 10:15 İspanya (önceki: 57,3)
TSİ 10:45 İtalya (önceki: 51,6)
TSİ 10:50 Fransa (önceki: 50,8)
TSİ 10:55 Almanya (önceki: 54,4)
TSİ 11:00 Avro Bölgesi (önceki: 53,7)

Kuzey Atlantik
TSİ 11:30 İngiltere (önceki: 58,9)
TSİ: 17:00 Kanada, IVEY verisi (önceki: 47,9)

Küresel krizin ardından gelişmiş ülkelerde hizmet sektörünün büyümenin ana destekleyicisi olduğu bir dönem yaşanmakta. 2012 yılından 2013 yılının sonuna kadar imalat PMI verileri neredeyse her ay, sektörde daralmaya işaret eden 50 seviyesinin altında kaldı. Aynı dönemde özellikle Avro Bölgesi ve Almanya'da ise hizmet PMI verileri sınırlı da olsa artış göstermeye devam etti. Ancak özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın yeni tahvil alım programını açıklamasından itibaren Avrupa'da geleceğe yönelik beklentilerde iyimserlik hakim olmaya başladı. Şimdi bu iyimser beklentilerin artık reel sektöre de yansımaya başladığını görüyoruz. İspanya ve İtalya gibi ülkelerde de imalat sektörünün genişlemeye başladığı görülürken, hizmet sektörünün de bundan fayda sağlayacağı kuşkusuz. Almanya ve Avro Bölgesi'nde beklentiler hizmet PMI verilerinin bir önceki ayla aynı olacağı yönünde, ancak beklentilerden yüksek gelecek veriler de bu iyimser ortamda fazla şaşırtıcı olmayacaktır.

ABD
TSİ 15:15 ADP Özel Sektör İstihdamı, Nisan (Beklenti 200bin kişi önceki 189bin kişi)

ADP özel sektörde istihdam artışı Mart'ta 189.000 ile beklentilerin altında gerçekleşmiş ve Ocak 2014'ten bu yana en düşük değerini almıştı. İmalat sektöründeki istihdamın daha keskin düştüğü görülürken; hizmet sektöründe de zayıflama sınırlı da olsa mevcuttu.

ADP verisi iki açıdan önem arz ediyor. Birincisi iki gün sonra açıklanan tarım dışı istihdam verisine ışık tutması açısından piyasada yakından takip edilen bir veri. İkincisi ise hayal kırıklığı yaratan birinci çeyrek büyüme verisi sonrası ikinci çeyreğin ilk istihdam rakamları olması. Eğer FED'in de kısmen soğuk hava koşullarına bağladığı olayın geçici olmadığı anlaşılır ve istihdam rakamları trendine dönmezse (200 bin civarı) Dolar endeksinde kayıplar görebiliriz. Bununla birlikte eğer rakam beklentilerin altında kalırsa artık bunu sert hava koşullarından ziyade güçlü Dolar ile petrol sektöründeki kapasite sorunlarına-grevlere bağlayabiliriz.

Diğer

TSİ 12:45'de Romanya, 13:40'ta Polonya para politikası kurulu toplanacak. Romanya'da genişleme hamlelerinin makro-ihtiyati tarafta rezervler üzerinden sürmesi mümkün. Polonya'da ise şimdilik merkez bankası faiz indirimlerinin sonuna gelindiğini düşünüyor. Bu nedenle Zloti'yi güçlenme eğiliminde takip etmekteyiz.

TSİ  12:00'de Avro Bölgesi Perakende Satış verileri açıklanacak. 

TSİ 01:45'te Yeni Zelanda 1. Çeyrek İşsizlik Oranı ve İstihdam Değişikliği verileri, TSİ 04:30'da ise Avustralya Mart ayı perakende satış verileri açıklanacak.

FED/ECB Konuşmacıları

Günün en önemli konuşmacısı TSİ 16:15 FED Başkanı Janet Yellen olacak. FOMC üyelerinden Kocherlakota TSİ 03:00'te, Lochart TSİ 20:30'da konuşacak. ''



 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)