E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda tepki alımları etkili oluyor---

Piyasalarda tepki alımları etkili oluyor

Piyasalarda tepki alımları etkili oluyor
27 Ağustos 2015 - 15:59 borsagundem.com

Uluslararası piyasalar, sert satışların değerlemeleri düşürmesinin ardından tepki alımları ile yükseliyor

Avrupa hisse senetleri, Çin hisse senetlerinin beş gün süren düşüşünü sonlandırmasının ardından, küresel rahatlama rallisine katılırken, Rus rublesi gelişen piyasa para birimlerindeki yükselişe öncülük etti ve sanayi metalleri petrolle birlikte değer kazandı. 

Avrupa ve Asya'da hisse senetleri, ABD'de Çarşamba günü hisse senetlerinin son dört yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesinin riskli varlıklar için iştahı artırması ile birlikte değer kazandı. Çin hisse senetleri, Şanghay piyasasında işlemlerin son bir saatindeki güçlü yükselişin ardından, son yedi haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, hükümet hisse senetlerini desteklemek için harekte geçti. Ukrayna tahvilleri, ülkenin kreditörlerle anlaşmasının etkisi ile rekor hızda sıçradı. 

Zürih'te Zuercher Kantonalbank'tan Peter Braendle, "ABD yolu açıyor," dedi ve "Son düşüşler Avrupa'da alım için iyi fiyatlar yarattı. Ekonomik durum iyileşiyor ve bu durum şirketlere yardımcı oluyor ve finansal sonuçlar iyi geliyor" şeklinde görüş bildirdi. 

ABD hisse senetlerindeki ralli, Çin'in 11 Ağustos'ta devalüasyona gitmesinin ardından küresel piyasaları saran satış dalgasını durdurdu. Satış dalgası emtia ve gelişen piyasala varlıklarından yayıldı ve küresell ekonomide güveni sarsarak, Fed'in gelecek hafta faiz artıracağına ilişkin beklentileri zayıflattı.

Ham madde üreticileri Avrupa hisselerindeki yükselişlere öncülük ederken, Stoxx Euorpe 600 Endeksi, New York saati lile 06:41'de yüzde 2.9 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, hisse senetlerinin dün yüzde 3.9 yükselmesinin ardından yüzde 1.2 yükseldi. Emtia endeksi 16 ayın en düşüğünden yükseldi. 

Volatilite, endekslerin bu hafta 2011'den bu yana en yüksek seviyelerini görmesinin ardından azaldı. Avrupa'nın volatilite göstergesi VStoxx Endeksi Perşembe günü yüzde 1.4 düşerken, ABD'nin VIX göstergesi iki günde yüzde 26 gerileyerek bir ayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. 

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, değerlemelerin Mart 2014'ten bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin riskli varlıklar için iştahı artırmasının etkisi ile yüzde 2.8 artarak iki yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Ruble yüzde 2.8 sıçradı ve Tayvan doları yüzde 1.4 yükseldi. Bu iki para, 20 para biriminden oluşan endeksin rekor düşük seviyeden yükselmesine öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi öğleden sonra seansında yüzde 0.7 kadar düştükten sonra, seans sonuna doğru gelen alımlarla yüzde 5.3 yukarıda kapandı. Haketin kamuoyuna duyurulmamasından dolayı ismini vermeyen kaynakla göre, Çin hükümeeti hisse senedi piyasasını desteklemek için müdahale etti. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerimi içeren Hang Seng China Enterprises yüzde 4.6 yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)