E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda yeni risk: Rusya---

Piyasalarda yeni risk: Rusya

Piyasalarda yeni risk: Rusya
27 Ocak 2015 - 08:49 borsagundem.com

S&P’nin Rusya’nın kredi notunu çöp seviyesine indirmesi ve negatif izlemede tutmaya devam etmesi beklenmedik gelişme oldu

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"HER GÜN BİR YENİ NEDEN..
   
Yeni haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,21 düşüşle 90,549 puandan başlayan BIST100 endeksi gün içi 90,294 puana dek gevşedikten sonra kapanışa doğru hızlanan alımlarla günü %0,75 primle 91,412 puandan tamamladı. Avrupa  borsalarının alıcılı seyri sonrası dün düşüşle açılan ABD’nin de günü artıda tamamladığını takip ettik. ABD vadeliler yataya yakın artıda, Asya’da karışık bir seyir var. Rusya’nın notunun çöp seviyesine indirilmesi sonrası rublede ve Rus CDS’lerinde tırmanışa rağmen bu sabah DolarTL’de 2,3550 seviyelerindeyiz.. BIST100 güne yataya yakın hatta iyimser  başlayabilir, 91,500 ve 93,000 direnç seviyeleri olarak kalmaya devam ediyor, 90,500 ve 90,000 ilk destekler..  

Yunanistan’da Syriza’nın zaferi sonrası dün Bağımsız Yunanlılar Partisi Syriza’ya ve Tsipras’a destek verdiklerini açıkladı ve bu şekilde koalisyonun nasıl oluşacağını görmüş olduk. Bundan daha da önemlisi de AB ve IMF’den Tsipras’ın en  büyük taleplerinden biri olan borç müzakereleri konusunda yeşil ışık manasına gelebilecek açıklamalardı.. Zaten bu şekilde günün ikinci yarısında Avrupa borsalarında %1’e yakın değer kazanımları izledik ve seçim sonuçları sonrası ilk tepki olarak 1,11 seviyesi altını test eden EURUSD de 1,1277’ye dek yükseldi. Yine de Şubat sonuna dek Yunanistan’ın  kurtarma paketinin yenilenmesi gerektiğinden müzakere süreci boyunca oynaklık devam edebilir.   

Beklenmedik gelişme ise  S&P’nin Rusya’nın kredi notunu çöp seviyesine indirmesi ve negatif izlemede tutmaya devam etmesi oldu. İlk olarak bunun sermaye çıkışlarını hızlandırma gibi yansımaları önemli bir risk, zira Türkiye’nin not  hikayesinden de hatırlayacağımız üzere bazı yatırım fonları için iki ya da üç “yatırım yapılabilir” kredi notu bir ülkeye girebilmek için en önemli kriter. Bunun da 2 ihtimal yaratması söz konusu olabilir  ilk olarak Rusya’da çıkışların sert ve hızlı olması bizde de Aralık ortasında yaşanan stresin yeniden yaşanmasına neden olabilir. İkinci ihtimal ise  Rusya’dan  çıkacak fonların başka yatırım yapılabilir EM’lere yönelmesi olabilir ki bu soruya da yabancı değiliz  Rusya’da çıkan para Türkiye’ye girer mi? Ayrıca gün içinde rublenin, Rusya CDS’lerinin ve borsasının seyrini de izlemek gerekiyor. Sonuç  olarak  ECB, FED, Yunanistan, Rusya derken volatilitenin yüksek kalması için her gün bir yeni nedenle karşılaşıyoruz.. 
   
Yurt içinde ise dün EM para birimlerine gelen satışlardan TL’nin de nasibini alması ile 2,37’nin üzeri gün içinde test  edilmiş olsa da gösterge tahvil faizinde gün içi en düşük seviye %6,73 oldu, benzer şekilde 10 yıllık tahvil faizi de en düşük %6,88 seviyesini gördü.. Kurdaki spekülatif endişe kaynaklı ataklara rağmen faizlerde gevşeme eğiliminin devamı BIST’in de vermekte olduğu tepkilerin şimdilik realizasyonla sınırlı olabileceğini gösteriyor.. Bugün TCMB Enflasyon  Raporu ve Başçı’nın sunumu en önemli gündem. Son Enflasyon Raporu’nda petrol fiyat varsayımları 106$’dan 92$’a düşürülmüş, 2015 sonunda TÜFE’nin %4,6-7,6 aralığında (orta nokta %6,1) gerçekleşeceği tahminine yer verilmişti. Bu toplantıda da enflasyon beklentilerinin ve petrol fiyat tahminlerinin aşağı yönlü revizyonları ile karşılaşabiliriz. Bunun  yanı sıra geçen hafta Sayın Başçı, enflasyonun ve reel faizlerin önümüzdeki dönemde düşebileceğini söylemişti, bu konunun detaylarını da bugün görmeyi bekliyoruz. Faizlerin düşüş seyrine ilişkin gelecek açıklamalar bankacılık endeksi önderliğinde, Yunanistan sonrası yön arayan BIST’e destek olabilecektir, tabi yeni bir Rusya paniği yaşanmazsa.. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)