E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasanın gözü Erdoğan ve Putin'deydi---

Piyasanın gözü Erdoğan ve Putin'deydi

Piyasanın gözü Erdoğan ve Putin'deydi
30 Kasım 2015 - 18:08 borsagundem.com

İkon Menkul Değerler akşam piyasa raporunda önemli gelişmeleri ve piyasaları değerlendirdi. İşte raporda öne çıkan gelişmeler.

Erdoğan-Putin Görüşmesi Gerçekleşmedi…
 
Terör saldırılarının şokunu henüz üzerinden atamayan Paris bugün iklim zirvesine ev sahipliği yapıyor. Bugün gerçekleşen zirvede 100’den fazla devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirvede gözler Erdoğan ve Putin’in üzerindeydi. Geçen hafta cuma günü Rus yetkililer tarafından net bir şekilde görüşmenin gerçekleşmeyeceğini ilişkin açıklama yapılsa da, yurtiçi piyasalar olası bir iyimser haber için zirveyi yakından takip etti. Ancak beklenen iyimser haber gelmedi ve Rusya görüşmenin gerçekleşmeyeceğini açıkladı. Ayrıca gün içerisinde Rus tarafının yeni yaptırımları açıklamasıyla güne iyimser bir başlangıç yapan BİST100 endeksinde değer kazançlarının geri verilmesi dikkat çekti.
 
Türkiye ve AB Arasında Uzlaşma…
 
Brüksel’de, Avrupa’ya mülteci akınının kontrol altına alınması karşılığında Türkiye’ye 3 milyar euroluk fon verilmesi, Ekim 2016’da vize muafiyeti ve yeni fasılların açılması konusunda uzlaşmaya varıldı. Görüşmelerin durma noktasına geldiği AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden filizlenmesi, Türk ekonomisi için olumlu bir işaret olarak algılandı. Haftasonu gerçekleşen haberin etkisiyle borsa güne yükselişle başlarken, TL’nin de diğer para birimleri karşısında değer kazancı dikkat çekti.
 
Çin'de Bakır Üretiminde %5 Azaltma Hazırlığı...
 
Çin'in dokuz büyük bakır üreticisi, Çin'deki rafine bakır üretimini gelecek yıl 200 bin tondan fazla veya bu yılki seviyeye göre %5 oranında azaltma konusunda hazırlanan geçici bir plan üzerinde anlaşmaya vardılar. Dünyanın en büyük bakır üreticisi ve tüketicisi olan Çin'de bakır sektörü ekonomik durgunluk ve global piyasadaki baskılar nedeniye zarar görüyor.
 
İsviçre'de Genişlemeci Politkaların Etkisi Görülüyor...
 
İsviçre Frank’ında dolara karşı değer kayıpları süre dursun, gözler Perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası faiz kararında olacak. AMB’nın bankalara kullandırdığı depo faiz oranlarında uygulayacağı olası bir indirim hamlesi Euro’nun İsviçre Frank’ı karşısında da değer kayıplarının artmasına yol açabilir. Para biriminin hem Euro hem de dolara karşı yüksek olduğunu düşünen İsviçre Merkez Bankası yetkilileri gerekirse %-0,75 de bulunan faizleri daha da aşağı çekebilir. Genişlemeci para politikasının uzun bir süre devam edeceği, hatta negatif faiz oranın artabileceği beklentisi hakim olan İsviçre Frangı'nda değer kayıplarının sürmesini bekleyebiliriz.
 
Almanya’da Perakende ve TÜFE Rakamları Takip Edildi…
 
Ekonomik data akışının zayıf olduğu günde, Almanya tarafından Perakende ve TÜFE rakamları açıklandı. Perakende rakamları beklentilerin altında kalırken, TÜFE rakamları beklentiler dahilinde geldi.
Almanya Reel Perakende Satışlar Aylık %-0.4 (Beklenti:%0.4 Önceki:%0 )
Almanya Reel Perakende Satışlar Yıllık %+2.1 (Beklenti:%2.9 Önceki:%+3.4 )
Almanya Geçici Tüfe Aylık %+0.1 (Beklenti:%0.1 Önceki:%0 )
Almanya Geçici Tüfe Yıllık %+0.4 (Beklenti:%+0.4 Önceki:%+0.3 )
 
ABD Verileri Beklentilerin Altında…
 
ABD tarafından açıklanan veriler beklentilerin altında kalmasına rağmen piyasalara etkisi sınırlı oldu.
Abd Ism Chicago Pmı Endeksi +48.7 (Beklenti: +54.0 Önceki:+56.2 )
Abd Kesinleşmemiş Konut Satışları Aylık %+0.2 (Beklenti:%1.5 Önceki:%-1.6 )
 
İKON MENKUL DEĞERLER

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)