Ana SayfaPiyasaPrizma Pres ve Türk Traktör sorusu---

Prizma Pres ve Türk Traktör sorusu

1 / 2
Prizma Pres ve Türk Traktör sorusu
02 Eylül 2015 - 11:25 www.borsagundem.com

​GELİRİ SERMAYESİNİN GERİSİNDE
SORU (1)
- Uzun zamandır dipte yatay seyreden Prizma Pres’te ceza baskısı mı var? Yoksa bıktırma taktiğimi uygulanıyor?

Mete Çarıkçı

CEVAP -
Borsada işlem yaparken spekülatif beklentilerle hareket edilmemeli. Asıl önemli olan alım düşünülen firmanın mali yapısının güçlü olup olmadığıdır. Eğer firma güçlü bir bilanço yapısına sahipse nihayetinde o hissenin fiyatı da yükselecektir. Hissede yapay fiyat oluşumu yaratılmaya çalışılması ise uzun vadede yönelime mani olamaz. Benzer durum mali yapısı zayıf şirket için de geçerlidir. Böylesi bir firmaya ait hissenin yukarı yönlü yapay hareketi de uzun sürmeyecek ve nihayetinde gerileyecektir.
Mali açıdan yetersiz bir firmaya ait hissenin düşmesi normal beklenen harekettir. Böylesi bir hareket için hisseyi baskı altına almaya ya da yapay hareket oluşturmaya da gerek yoktur. Sahip olduğu olumsuz yapısı gereği hissenin zaten gerilemesi beklenmeli. Söz konusu durum Prizma Pres için de geçerlidir.
2012 yılında borsaya gelen Prizma Pres’in fiyat seyri takip edildiğinde 2014’ün ilk günlerinde çok sert şekilde yukarı atakta bulunduğu sonrasındaysa kademeli olarak gerilediği gözlemekte. Hisse, Haziran 2015’ten bu yana ise düşmüş olduğu nominal değerinin atında hareket ederken 0,93 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor.
Şirket mali açıdan pek bir varlık gösteremiyor. Elde ettiği satış gelirleri sermayesinin gerisinde kalıyor. Aynı şekilde kârlılık performansı da düşük. Geçtiğimiz 2014 yılında kârında bir nebze artış yaşansa da elde edilen rakam daha ziyade sembolik düzeyde kalıyor. Son açıklanan 2015 yılı altı aylık bilançosunda da farklı bir durum yok ve yıl sonu beklentisi kârın geçen yıla göre azalacağını gösteriyor.
Büyüme perspektifinden uzakta bulunan şirket yerine daha güçlü firmaların takip edilmesi yerinde bir yaklaşım olacaktır.    

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eti02 Eylül 2015 13:40

    Etiler Atlantis te aydın Ildız ile çevikler arasında hisse ver-al al-ver işlemleri devam ediyor? Defalarca hisse devret geri al işlemleriyle ne oyunlar peşindeler acaba!?

  • sorucu02 Eylül 2015 11:49

    brsan bilançosunu değerlendirdiğinizde ne sonuç çıkıyor? alacağı diğer grup şirketlerinde alamıyor/almıyor mu?, kar ediyor ancak çeşitli(özellikle yönetim giderleri) kalemi adı altında kar düşürülüyor mu? birde bu bilanço döneminde gösterilmeyen muhtemel sonbahar fiyat dibinden sonra ortaya çıkacak büyük olabilecek karları varmı?

  • muharrem02 Eylül 2015 11:32

    birde ulusoy un da dip neresi kasımdan bugune selale gıbı düşüyor neden