E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaManşetRisk iştahı olumsuz etkileniyor---

Risk iştahı olumsuz etkileniyor

Risk iştahı olumsuz etkileniyor
02 Eylül 2015 - 13:05 borsagundem.com

Global piyasalardaki ekonomik beklentilerin düşük geleceği beklentisi yatırımcılarda risk iştahını azaltıyor

Çin'de ekonomik aktiviteye ilişkin beklenti anketlerinin yakın geçmişin en zayıf seviyelerinde açıklanması ve göreli daha sağlıklı bir büyüme dinamiğine sahip olan ABD’de de imalat sanayi beklentilerinde sert gerileme görülmesi; Çin kaynaklı volatilitenin sadece gelişmekte olan ekonomiler için değil, tüm küresel ekonomi için en önemli risk faktörü olduğuna işaret ediyor ve küresel risk iştahının gerilemesine neden oluyor. Son dönemde volatil ve kararsız bir seyir izleyen petroldeki sert gerileme de, risk iştahındaki zayıflamanın teyidi niteliğinde. Tüm bu piyasa volatilitesinin dolar endeksinin büyük ölçüde yatay seyrettiği bir konjonktürde gerçekleşmesi ve ABD’deki riskli aktiflerinin de bu volatiliteden önemli derecede etkilenmesi ise; bu ekonomideki toparlanmanın da, küresel piyasa dalgalanmalarından izole olmadığının ve dolar değerlenmesinin devam etmediği bir ortamda dahi, piyasa volatilitesinin devam edebileceğinin bir kanıtı. 

•       Kısa vadede, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi, ve öncesinde bugün açıklanacak özel sektör istihdamı ile yarın açıklanacak hizmet sektörü beklenti endeksi; Fed’in Eylül ayı toplantısında faiz artırımı yapıp yapmayacağı konusunda önemli ipuçları verecek nitelikte. Yurtiçinde ise ekonomik aktiviteye yönelik beklentiler, global trende de paralel olarak geriledi. Yarın açıklanacak yurtiçi enflasyon verisi bir miktar yerel piyasa ayrışmasına neden olabilir, fakat piyasalara yön verecek gelişmenin, büyük ölçüde yurtdışı veri akışı olmasını bekliyoruz.

•       Global ekonomik aktivite geriliyor. Dün açıklanan imalat sanayi PMI endeksi verilerine göre Çin’de ekonomik aktivite 2009’dan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, diğer gelişmekte olan ülkeler genelinde de (Rusya, Brezilya ve Endonezya’da) endeks ekonomik aktivitede toparlanmaya işaret eden 50 eşik seviyesinin altında. Euro Bölgesi’nde endeks sınırlı gerilemekle beraber, son 4 yılın en yüksek seviyelerinde. ABD’de ise ISM endeksi 51,1 ile beklentilerin (52,5) oldukça altında kaldı. Gelişmiş ülkelerdeki göreli olumlu seyre rağmen ekonomik aktivitenin yavaşlıyor oluşu, global risk iştahındaki bozulmayı da beraberinde getiriyor.

•       Petrol’de volatilite artmaya devam ediyor. Petrol fiyatları önceki üç günde %25’in üzerinde artışın ardından, dün global ekonomik aktiviteye yönelik endişelerin artması ve kar satışlarıyla sert geriledi.  WTI tipi petrol gün içerisinde 49 $/varil’e yaklaşmasının ardından bu sabah 44,4 $/varil seviyelerine kadar geriledi. WTI petrol 1 hafta önce 38,6 $/varil seviyesinden işlem görüyordu. Brent petrol de benzer bir fiyat hareketiyle bu sabah 48,5 $/varil seviyesinde.

•       Dün PMI verileri sonrası risk iştahı azalırken, euro ve yene olan talep yeniden arttı; bugün ise bir miktar geri çekilme görülüyor. Haftaya 1,1160 seviyelerinden başlayan €/$, dün 1,13’ü aştı; bu sabah 1,1285’te. USD/JPY 120’de. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise dün, özellikle  Çin’le ihracat bağı yüksek ülkelerde satışlar devam etti: Brezilya reali %2,2, Güney Afrika randı %1,3 değer kaybetti. Rusya rublesi, petroldeki sert düşüşün etkisiyle %3,8 geri çekildi. TL’de ise değer kaybı göreli sınırlı kaldı: $/TL 2,93, döviz sepeti 3,1190 seviyelerinde.

•       ABD’de tahvil getirileri geriledi. 10 yıllık  getirisi 7 baz puanlık düşüş ile  %2,15’e gerilerken, Fed’in Eylül’de faiz artımına gitme ihtimali de %38’den %32’ye düştü.

•       Global borsalarda da satışlar görüldü. ABD borsaları %3’e yakın, Avrupa borsaları %2-%2,6 arası değer kaybetti. Yurt içinde de BİST-100 endeksi, bankacılık hisseleri öncülüğünde günü %2,2 azalışla 73.570 seviyesinden tamamladı. Asya borsaları da bu sabah satıcılı seyir izliyor.

AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)