E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRusya'da müthiş para kazanabilirsiniz---

Rusya'da müthiş para kazanabilirsiniz

Rusya'da müthiş para kazanabilirsiniz
06 Mart 2015 - 11:56 borsagundem.com

Para sihirbazı Mark Mobius, "Rusya'da hayal bile edemeyeceğiniz, büyük paralar kazanabilirsiniz." dedi

41 milyar dolarlık parayı yöneten Franklin Templeton'ın kurucusu "para sihirbazı" lakaplı Mark Mobius, Rusya konusunda çarpıcı öngörülerde bulundu. 

Uluslararası piyasalarda oynayan yatırımcılar için son dönem pek de iyi geçmiyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin soğuyor. Brezilya düşük petrol ve hammadde fiyatları nedeniyle sıkıntı içinde. Euro Bölgesi çatırdayabilir. 

Peki ya Rusya... 

Bir yıldan uzun bir zamandır Ukrayna ile çatışan Rusya, Batı'nın yaptırımları ve ucuz petrol fiyatları nedeniyle her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Tüm bu olumsuz ekonomik gelişmeler para sihirbazı Mobius için bir fırsat anlamına geliyor. 78 yaşındaki Franklin Templeton fonu kurucusu Mobius, tıpkı işe yeni başlayan bir trader gibi yıllardır köşe köşe düşük değerli yatırım avı peşinde. Mark Mobius, birçok yatırımcının gözünü korkutan piyasalarda yatırım fırsatlarını nasıl bulduğunu Fortune dergisine anlattı. 

İşte o mülakattan öne çıkan satırbaşları...

Geçtiğimiz günlerde gelişmekte olan ülke hisselerinin gelişmiş ülke hisselerine oranla yüzde 40 daha ucuz olduğunu gösteren bir grafik twitlediniz. O ülkeler daha riskli değiller mi?

Bu daha çok hangi ülke hakkında konuştuğunuza bağlı. Brezilya'da halen birçok risk var. Buna karşılık Hindistan ve Çin oldukça iyi performans sergiliyor. 

Aralık ayında Çin ve petrol firmaları konusunda boğacı tahminler yaptınız. Her iki öngörünüz de tutmadı. Sizce kötü tahminler miydi?

Size tam olarak katılmıyorum. Petrol fiyatlarındaki gerilemeye, Brezilya'da Petrobras'a ve Çin'de CNOOC'ye ve portföyünüzdeki çeşitliliğe baktığınızda o kadar da kötü bir tablo ortaya çıkmıyor. Üretim ve yeni petrol kuyusu bulma işi bu onların yaptığın işin bir parçası. Düşük petrol fiyatları bir bakıma bu firmalara yardımcı oluyor. Örneğin Petrobras'a bakalım. Petrol fiyatlarındaki düşme nedeniyle Petrobras'ın petrol ithal etmesi gerekmiyor. Ayrıca uluslararası piyasalarda petrol fiyatları düşerken Brezilya'da benzin pompasında fiyatlar her geçen gün yükseliyor. 

"Petrol tekrar yükselecek"
Düşük petrol fiyatları uzun vadede bu firmaların aleyhine olmayacak mı?


Petrol fiyatlarının tekrar yükseleceğini düşünüyorum.Dünyada petrole olan talep artıyor. Çin'de 1 milyar insan var. Hakeza Hindistan'da...Ve bu insanlar her geçen gün biraz daha zenginleşerek otomobil, motosiklet satın alıp daha fazla uçakla seyahat eder hale geliyor. Tüm bunlar için petrole ihtiyaçları var. 

"Hayal bile edemeyeceğiniz paralar kazanabilirsiniz"
Rusya konusunda "boğacı" mı düşünüyorsunuz?


Rus hisselerinin çok ucuz olduğu bir gerçek. Rusya'da birçok firma çok iyi yönetiliyor. Bizim portföyümüzde Lukoil, Gazprom ve Sberbank bulunuyor. Sberbank Rusya'nın en büyük bankası. Hepsinin kendi içersinde sorunları bulunuyor. Örneğin Sberbank bir devlet bankası ve hükümetin direktifleri doğrultusunda kredi vermek zorunda. Gazprom'da da benzer durum var. Ancak genele bakarsak bu şirketler bağımsız birer ticari kurum gibi işliyor. Rusya'nın en büyük sorunu siyasi atmosferin hızlı ve sürekli değişimi. Ancak Rusya gibi siyasi ortamın bir anda değiştiği ülkelerde ucuz fiyattan satın alarak hayal bile edemeyeceğiniz, büyük paralar kazanabilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • PEGASÜSLÜ NACİ TANÖVERGİL 06 Mart 2015 12:32

    Biz Mobius' u iyi biliriz. Gırtalığına kadar Rusya'da Long oldun mala boğuldun , tabii krizi de öngöremedin .... Şimdi de gel gel yapıyorsun :)))