Ana SayfaPiyasaSaf GYO ve Eczacıbaşı İlaç sorusu---

Saf GYO ve Eczacıbaşı İlaç sorusu

1 / 2
Saf GYO ve Eczacıbaşı İlaç sorusu
25 Kasım 2015 - 10:26 www.borsagundem.com

BÜYÜK ORTAKLARIN BORSADA İŞLEMLERİ BULUNMUYOR
SORU (1) -
SAFGY kendi sektöründe bu kadar ciddi kâr açıklayıp BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne seçilmiş ve ciddi temettü veren bir kağıt nasıl bu kadar komik rakamlara işlem görür? Allah aşkına bunun mantıklı bir izahı var mı? Yoksa büyük patronlar kağıdın değerlenmesini mi istemiyor?
Ahmet Temizhan
 
CEVAP
- Saf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, uzun süredir yatay kanal içinde hareket ediyor. Hisse zaman zaman yukarı yönlü ataklarda bulunsa da direnç seviyelerinde gelen satış baskısı ile yönünü tekrar aşağıya çeviriyor. 2007 yılından bu yana borsada işlem gören hissenin mevcut fiyatı dolar bazlı verilerle takip edildiğinde halka arz seviyesinin gerisine düşmüş durumda.
Şirket, her ne kadar 2014 yılından itibaren kârında olağanüstü bir artış gerçekleştirse de elde edilen rakamın asıl kaynağının diğer faaliyetlerden gelen gelir olduğunu da göz ardı etmemeli. Son açıklanan 2015 yılı dokuz aylık bilançosunda da benzer bir durum söz konusu. Aynı şekilde firmanın son iki yıldır nakit kâr payı veriyor olması da önemli. Geçtiğimiz yıl yüzde 12,41 oranında temettü ödemesinde bulundu. Son dört çeyrek bilançosuna göre fiyat kazanç oranı da hayli uygun olan 1,66 seviyesinde bulunuyor. Ancak mevcut oranın 2011 yılından bu yana benzer seviyelerde gidip geldiğini de hatırlatmakta fayda var. Fiyat kazanç oranının düşük olmasına rağmen yatırımcının ilgi göstermemesi şirkete mesafeli durmayı tercih ettiğini gösteriyor. 
Aynı şekilde fiyat kazanç oranın oldukça makul seviyede bulunmasına karşın büyük ortaklardan da piyasada alıma geçmelerine neden olmuyor. Zira alım yaptıklarına dair bir açıklama bulunmuyor. Bununla birlikte büyük ortaklar arasında geçtiğimiz Ağustos ayında hisse devri işlemleri gerçekleşti. Ancak nominal değerinin altında olmasına karşın piyasada alıma yönelme söz konusu olmadı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)