E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSaxo Bank Emtia Strateji Müdüründen şok sözler---

Saxo Bank Emtia Strateji Müdüründen şok sözler

Saxo Bank Emtia Strateji Müdüründen şok sözler
05 Mart 2015 - 12:24 borsagundem.com

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen borsagundem.com'a konuştu

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL HABER

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, dünya emtia piyasalarına dair öngörülerini paylaşmak üzere dün akşam İstanbul’da  yaptığı toplantıda, son ekonomik gelişmeler ışığında emtia piyasalarındaki değişen dinamikleri yorumladı.

Hansen, petrol, altın, değerli madenler ile gıda fiyatlarındaki değişimi nedenleriyle ortaya koydu. Hansen, dünya piyasalarında petrol fiyatlarındaki değişim ile ilgili olarak şunları söyledi: “Son 4 yılda politik risklere alıştık ve piyasalarda çok ciddi dalgalanmalar oldu. Artık karşımızda bir savaş var, birçok komplo teorisi var. Ülkeler arasında husumet olduğunu biliyoruz. ABD eskiye göre daha fazla enerji üretimi yapıyor, dünya çapında talep de azaldı. Şu anda da dünyada arz fazlası var. OPEC ülkeleri de üretimi düşürmeyecek” dedi. Toplantıda petrol fiyatlarıyla ilgili öngörüde bulunan Hansen, "2020 yılında petrol fiyatlarının varil başına 90-100 dolar seviyesine yükselebileceğini" öngördü.



Toplantı sonrası bir araya geldiğimiz Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen borsagundem.com’un sorularını yanıtladı.  

“NE ZAMAN Kİ DOLARİZASYON YAVAŞLAR O ZAMAN ALTIN TEKRAR GÜNDEME GELİR”

Borsagundem.com: 6 ay önce altın tahtına alüminyum ve gümüşü aday göstermiştiniz. Bu sözünüz hala geçerli mi? Yeni bir alternatif var mı? 

Ole Hansen: Alüminyum rafine etmeden en çok enerji çeken bir metaldir. Ralli olduğunda gümüş altına göre daha  iyi performans gösterir ve tarihsel olarak daha ucuzdur. Alüminyum yerine artık Paladyumu konuşabiliriz. Paladyum az bulunan bir varlıktır ve Güney Afrika ve Rusya’dan elde edilir. Paladyum otomotiv sektöründe oldukça önemlidir ve burada talep artacaktır. Eğer daha uzun süreli bakarsak Çin’deki devam eden süreçler, tüketicideki değişiklik, daha orta sınıfın tüketiminin de talebin artması, burada talebe neden olacaktır. Bir yatırımcı olarak değil ama alüminyum üretim maliyetlerinin aşağı gelmesi burada önemli. Gümüş daha çok kazandıracak, altından çıkılıp ve gümüş alınabilir. Altına yönelik iştah var, arz var ama arzın da belirli bir fiyatı var.

-Yatırımcıların altına ilgisi tekrar nasıl dönecek?

Ole Hansen: Amerika’daki faiz oranlarının hareketindeki algıyla ilgili. Jeopolitik tarafta ve genel piyasa konjonktüründe etkili olacak faktörler var. Amerika ekonomisi büyüyor ancak beklediğimiz kadar büyümüyor olabilir. Avrupa bölgesindeki büyüme de eurodaki zayıflığı ve dolardaki güçlülüğü gösteriyor. Avrupa bölgesindeki devlet tahvil bonolarındaki  negatif faiz oranlarının devam etmesinden sonra, ne zaman ki bono alıp bunu güvenli yatırım görmekten vazgeçerse piyasa o zaman altına olan ilgi artar. Kısa vadede doların güçlü kalması altına olan ilgiyi çok artırmayacaktır. Ne zaman ki dolarizasyon yavaşlar o zaman altın tekrar gündeme gelir.

-Altın 2015 yılını nasıl kapatır? Bir öngörünüz var mı?

Ole Hansen: Altın ons bazında 2015 yılını 1250-1300 dolar civarı kapatır. Yüzde 5-6’lık bir yükseliş olabilir ve buda büyük düşüşten sonraki ilk artı kapatılan yıl olabilir.

-Bu öngörünüzü ne değiştirir?

Ole Hansen: FED’in daha hızlı gelmesi bu benim tahminimi yanıltır. Çünkü dolarla ilgili bütün varlık sınıflarını etkileyecek. Bütün büyük kurumlar bile petroldeki bütün tahminlerini tek bir atışla değiştirdiler ve hepsi 40 dolara çektiler. Şu anda bilmiyorum ama ancak bu tahminimi bilmediğim bir şey değiştirecektir. Çünkü beklenmeyen şeyler büyük değişikliğe neden olur.

-FED’den faiz artırımı bekliyor musunuz? Sizce kaç puanlık bir artış olur? FED faiz artırırsa sermaye piyasalarında ne olur? Türkiye bu karardan nasıl etkilenir?

Ole Hansen: Evet bekliyorum ama çok iddialı olmayacaktır. Sene sonuna kadar bir iki kere artırabilir. 50-75 civarı olabilir.
Şu an bu hareketin ne kadarını gördüğümüz önemli. Piyasa bunu çok agresif algılamazsa, zaten şu anda bunun fiyatlandığını söylememiz gerekir. Eğer FED yeterince agresif gelmezse zaten bunun fiyatlandığından emin olabiliriz. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)