E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSiyasilerin faiz indirimi isteğini anlayamıyor---

Siyasilerin faiz indirimi isteğini anlayamıyor

Siyasilerin faiz indirimi isteğini anlayamıyor
05 Mart 2015 - 15:22 borsagundem.com

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, siyasilerin faiz indirimi için saldırmalarının anlamsız olduğunu söyledi

TL'deki değer kaybını "Kendi evinde yaratılmış bir gelişmekte olan ülke Türk lirası krizi" olarak tanımlayan Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, "Türk politikacıların Merkez Bankası'nı faiz indirmesi için saldırmaları anlaşılmaz bir durum" dedi.

Ash politikacıların da tavrını eleştirirken, "Eğer politikacılar sessiz kalsaydı Türkiye için rüya senaryo diyebileceğimiz petrol fiyatlarının düştüğü, baz etkisiyle enflasyonun gerilediği ve böylece cari açığın gerileyerek Erdoğan'ın ekibi tarafından sözlü bir müdahale yapılmaksızın faiz indirimleri için geniş bir alan sağlayacak bir şans oluşması ihtimali vardı." İfadesini kullandı.Yılbaşından bugüne dolar endeksi yaklaşık yüzde 6 değer kazanırken TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 9.5'i aştı ve Brezilya reali ile birlikte en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer aldı.

ALGI TAMAMEN BOZULDU

İşlemciler bugün bireysel ve kurumsal müşterilerden gelen lokal döviz talebine dikkat çekerken, bir bankacı "Ekonomiden sorumlu hiçbir bakan ya da bürokratın şu an ortalığı sakinleştirici bir adımı ya da açıklaması yok. İçeride algı tamamen bozulmuş durumda. Anlaşılan o ki New York'ta yapılan toplantı sonuçları da pek istenildiği gibi değil" dedi. Son dönemdeki gelişmeleri anlatmak ve yatırımcıların kaygılarını gidermek üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ABD'de bulunuyor. Goldman Sachs tarafından düzenlenen dünkü öğle yemeğine katılan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Davutoğlu'nun 50 kadar yatırımcı ve bankacıyla yaklaşık yarım saat konuşarak hükümetin önceki başarılarını ve reformlarını anlattığını belirtti. 

BREZİLYA FAİZ ARTIRDI

Brezilya merkez bankası ekonominin resesyona gireceği endişelerine rağmen enflasyon ile mücadele etmek için politika faizini 50 baz puan artırdı ve altı yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 12.75'e çıkardı. Aralarında Hindistan ve Çin'in bulunduğu birçok gelişmekte olan ülke faiz indirirken, Brezilya faiz artıran az sayıda ülke arasında yer alıyor. Bankacılar lokallerin de mevcut seviyeleri döviz bozdurmak için henüz yeterli görmediğine, döviz ödemesi ihtiyacı olanların ise daha da yükseliş endişesiyle bir an önce ihtiyaçlarını karşılamak istediklerine dikkat çektiler.

Kurdaki yükselişte sepet bazında TL'nin önemli bir teknik destek olan ve Ocak 2014'ten beri en yüksek olan 2.72'yi aşmasıyla hızlandı. Sepet bugün en yüksek 2.7351'e kadar yükseldi. Ash, "Sözlü müdahalelerin tam tersi bir etki yarattığı bir ortamda, değer kaybetmiş bir para birimi (bunu istiyor olabilecekleri de düşünülmeli), faizlerde yükseliş yönlü baskı ve yorgun ekonomi yönetiminin değişme riski varken, neden bu insanlar hükümet ve Erdoğan'ın kendi yetkinliklerini sorguladığı saldırılarına tahammül etsinler ki?" dedi.

Ash ayrıca bu kadar endişenin arasında batılı bir bankanın Türk bankacılık sektöründen "çıkmasının" da pozitif algılanamayacağını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)