E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürk bankalarına AMB'den övgü---

Türk bankalarına AMB'den övgü

Türk bankalarına AMB'den övgü
26 Ağustos 2015 - 16:07 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası raporunda Türk bankacılık sisteminin güçlü olduğu deklare edildi

Avrupa Merkez Bankası, yayımladığı bir raporda Türk bankacılık sisteminin negatif şoklara dayanma kabiliyetinin, bankaların ciddi sermaye tamponları ve Merkez Bankası Stres Testleri'nin sonuçları sayesinde yüksek olduğunu bildirdi.
 
ECB, Arnavutluk, Bosna Hersek, İzlanda, Kosova, İzlanda, Makedonya, Karabağ, Sırbistan ve Türkiye gibi Avrupa Birliği'ne (AB) aday ve potansiyel aday ülkelerin yaşadığı finansal istikrarsızlığı inceleyen bir rapor yayımladı.

Raporda, finansal istikrardaki yakın vadeli sorunların, özellikle "Batı Balkanlar"da bankacılık sisteminde yüksek seyreden takipteki kredi yükleriyle zayıf ekonomik dinamiklerden kaynaklanan kredi riskleri endeksli olduğu belirtildi.

Türk bankacılık sektöründeki sorunlara ilişkin değerlendirmenin yer aldığı raporda, "Sektörde ileriye dönük en önemli sorun, değişen uluslararası ortamda artan yurt dışı fon ihtiyacından kaynaklanan riskleri kontrol ederken, kredilerin büyüme hızında 'yumuşak bir iniş' gerçekleştirmek" denildi.

Raporda, Türkiye'de kredi sağlama hızının ivme kaybettiği, ancak kredi sağlama hızının Türkiye bankacılık sektöründe genel olarak hala kuvvetli olmaya devam ettiği bildirildi.

Türkiye'de banka bilançolarının, 2013 yılının sonunda, bir önceki yıla kıyasla yüzde 26 artarak güçlü şekilde genişlediği ifade edilen raporda, İzlanda ve Sırbistan bankalarının varlıklarının aynı dönemde genel olarak durağan bir seyir izlediği kaydedildi.

Raporda, "Şirketlerin uzun vadeli banka finansmanı gerektiren olası yatırım faaliyetleri, Türkiye hariç, çoğu aday ve potansiyel ülkede düşük kaldı" ifadesi kullanıldı.

Bankaların Türkiye'nin finansal sisteminde önemli bir yeri olduğu belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Türk bankacılık sistemi, inceleme yapılan dönemde toplam bankacılık aktiflerini 2013 yılının 2. çeyreğinde yaklaşık yüzde 11,5 ve 2012-2013 yılları arasında yaklaşık yüzde 26 artırarak tempolu bir hızla büyümeye devam ediyor.Toplam finansal sistem varlıklarının yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan bankalar, finansal sistemde önemli bir role sahip. Türkiye açısından 'Batı Balkanlar'daki AB üyeliğine aday ve potansiyel aday ülkelerin bankacılık sistemleriyle karşılaştırıldığında önemli bir fark, ana iştirak dinamiklerinin çok sınırlı olmasıdır."

Raporda, Türk bankacılık sisteminin, 'Batı Balkanlar' bölgesindeki AB üyeliğine aday ve potansiyel aday ülkelerle bazı benzer kırılganlıklara sahip olduğu aktarıldı.

TÜRKİYE BANKALARIN KÂRI YÜKSEK

Türk bankacılık sektöründe karlılığın yüksek seviyede kalmaya devam ettiğine işaret edilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Türk bankacılık sisteminin negatif şoklara dayanma kabiliyeti, bankaların ciddi sermaye tamponları ve 'Merkez Bankası Stres Testleri'nin sonuçları sayesinde yüksek görünüyor. Banka karlılığı da 2013 yılının son çeyreğinde yüzde 13,1 artan öz sermaye karlılığıyla yüksek olmaya devam ediyor. İleriye dönük en önemli sorun; kredi sağlama hızında "yumuşak iniş" elde etmek olacaktır. Bu önemli. Çünkü bazı Türk şirketleri, çoğunlukla uzun vadelerde olsa da döviz cinsinden oldukça büyük açık pozisyon eğilimlerine sahip."

Öte yandan, söz konusu raporun AB üyeliğine aday ve potansiyel aday üyelerin merkez bankaları uzmanlarının yer aldığı Avrupa Merkez Bankaları Sistemi (ESCB) personeli tarafından hazırlandığı ve ECB'nin resmi görüşlerini yansıtmadığı belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32327 Ağustos 2015 01:08

    türk bankacılık sistemi mi güçlü yoksa öncelikle bankacılık sisteminin borçlandırma akabınde şirketlerin borçlanma ve özelleştirme siyasetine ve sevdasına dayalı sömürü akabınde borç içinde lüks hayat sevdası olan vatandaşın bankaçılık sistemine kazandırdığı ama ülke ekonomisini sömürmesini mi deklare etti dragi