E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVaroufakis: Uzlaşma arayacağız---

Varoufakis: Uzlaşma arayacağız

Varoufakis: Uzlaşma arayacağız
06 Temmuz 2015 - 06:45 borsagundem.com

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, referandumun ardından Euro Bölgesi ile uzlaşma arayacaklarını söyledi

Referandumda ilk resmi sonuçlara göre Syriza'nın desteklediği hayır oyunun açık ara önde yer almasının ardından açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, halkın beş yıldır süren iki yüzlülüğe hayır dediğini söyledi. Bu sonucun demokratik Avrupa'ya evet anlamına geldiğini belirten Varoufakis '"Yarından itibaren, Yunan halkının bize verdiği bu cömert 'hayır' oyuyla birlikte, bankaların kapatılması nedeniyle ve basın tarafından yaratılan korkuyu dikkate almayarak, ortaklarımızla işbirliği yapmaya çalışacağız ve onları ortak zemin bulabilir miyiz diye tek tek davet edeceğiz. Ve olumlu olmaya çalışacağız" dedi.

Varoufakis, geçtiğimiz günlerde Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılması gerektiği yönünde bir açıklama yayımlayan Uluslararası Para Fonu'nun bu tavrını olumlu olarak değerlendirdi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Yunanistan'ın nakit ihtiyacını sağlamaması durumunda gerekirse ülkenin paralel bir para birimine geçeceğini bildirdi.

Yunan medyasına yansıyan haberlere göre, İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan Varufakis, "Avrupa Bankası nakit sağlamayı reddederse Kalifornia'da olduğu gibi IOU tipi elektronik para birimine geçeriz. Aslında bunu bir hafta önce yapmalıydık" dedi.

Varoufakis, bu önlemin Yunanistan'ın eurodan çıkması için bir başlangıç olmadığını, ortak para birimi kapsamında yasal bir hareket olduğunu savundu.

Kalifornia'da 2008'de Lehman Brothers krizi nedeniyle nakit sıkıntı meydana geldiğinde ödemeler için para yerine özel kupon bastırılmıştı.

Öte yandan Maliye Bakanı Yardımcısı Nantia Valavani de vatandaşların bankalardaki kiralık özel kasalarda bulunan para, altın ve mücevher gibi değerli eşyalarına sermaye kontrolü sona erinceye kadar el konulmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Valavani, katıldığı bir televizyon programında, bankalardaki özel kasalarda korunan altın ve paraların ne olacağına ilişkin sorular üzerine, vatandaşların, banka yetkilileri gözetiminde kasalarını açabileceğini ancak, içinden para ve altın gibi değerli eşyalara dokunmadan sadece evrak alabileceğini söyledi.

Valavani'nin açıklamalarına tepki gösteren bankacı çevreler ise bu konuda henüz alınmış bir karar bulunmadığını belirterek, özel kasalardaki para ve altınların ne olacağına bankalar açıldıktan sonra karar verileceğini kaydetti.

Yunan medyasına yansıyan bazı haberlerde ise bankalardaki özel kasalarını açmak isteyen vatandaşlardan savcılık izni talep edildiği bildirildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)