Ana SayfaŞirket HaberleriYatırımcı Arbul ve Ericom’u sordu---

Yatırımcı Arbul ve Ericom’u sordu

1 / 2
Yatırımcı Arbul ve Ericom’u sordu
26 Ocak 2015 - 10:52 www.borsagundem.com

AMACI BÜYÜMEK DEĞİL KÜÇÜLMEMEK
SORU (1) -
Arbul'un mali yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz? Borsaya girdiğinden bu yana düşüyor.

Sezgin Kılıç

CEVAP-
Arbul Tekstil Nisan 2014’te borsaya geldi. Şirketlerin borsaya gelişleri farklı nedenlere dayanabilir. Kimi mali yapısını güçlendirmek gayesiyle halka açılırken bir başkası yatırımlarına kaynak bulmak gayesiyle borsaya gelebilmekte. Böylesi farklı gerekçelerle borsaya gelen firmalar arasında mümkün olduğunca yatırımlarına kaynak bulma gayesiyle borsaya gelenlerin tercih edilmesinde fayda var. Neticede  yatırımda bulunan firmanın yönü büyümeye çevrili olduğu halde mali yapısını güçlendirmek isteyenin asıl hedefi ise küçülmemek olduğunu bilmekte fayda var.
Bu kapsamda bakıldığında Arbul Tekstil, halka arz sonrasında elde ettiği geliri, borçlarını kapatmak amacıyla kullanacağını söylediğini belirtmek isteriz. Şirket, büyüme hedefinden ziyade kendisini toparlama hedefine işaret ediyor. Söz konusu hedefi daha başında sorun olarak görülmeli. Zira hisseyi alanlar büyüyen değil küçülmemeye çalışan bir firmaya ortak olmuş bulunuyor.
Arbul’un borçluluk yapısına bakıldığında da gerek kısa vadeli gerekse uzun vadeli yükümlülüklerinin düşmediği aksine arttığı görülüyor. Öte yandan 2013 yılsonu bilançosuna göre satış gelirini artıramadığı kârında da gerileme yaşandığı gözleniyor. 2014 yılı dokuz aylık bilançosundaki performans baz alındığında ise yıl sonunda gelirlerinin düşme olasılığının yüksek olduğu anlaşılıyor. Tüm  bunlardan ayrı olarak hissenin fiyatındaki gerilemeye rağmen fiyat kazanç oranının 31,46 gibi hayli yüksek bir seviyeyi işaret ettiğini belirtmek isteriz.  
Halihazırda halka arz seviyesinin altına gerilemiş bulunan hisse, nominal değerinin üstünde tutunmaya çalışıyor. Bu şartlar altında alım yapmak gereksiz risk anlamına gelecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)