Ana SayfaPiyasaYatırımcı Simpaş GYO ve Otokar’ı sordu---

Yatırımcı Simpaş GYO ve Otokar’ı sordu

1 / 2
Yatırımcı Simpaş GYO ve Otokar’ı sordu
30 Temmuz 2015 - 10:05 www.borsagundem.com

SEKTÖR UZUN VADEDE KAYBETTİRDİ

SORU (1) - Sinpaş GYO, 2007 yılında yaklaşık 700 milyon dolar piyasa fiyatıyla halka arz oldu. Nerdeyse her yıl kâr açıkladı ve temettü verdi. F/K ve pd/dd verilerine bakıldığında yüzde 75 iskontolu ve bu kriterlere göre sektör ortalamasının çok altında. Bu durumda şirket yönetiminin bilinçli olarak baskı kurduğu ve küçük yatırımcıyı yıldırma politikası izlediğini düşünüyorum. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir? Bizleri aydınlatırsanız çok sevineceğiz. Şimdiden teşekkürler.

Mehmet Veysel Sevinç

CEVAP-Sektör olarak gayrimenkul yatırım ortaklığı uzun vadede yatırımcısına kazandırmayan bir yapıya sahip bulunuyor. Sektördeki firmaların genel performansı hakkında fikir vermesi babında BIST GYO Endeksi incelendiğinde de benzer durumu tespit etmek mümkün. Söz konusu endeksi dolar bazlı verilerle takip ettiğimizde, kurulduğu Ocak 2000’den bu yana zaman zaman yukarı yönlü atakları olsa da sürekli gerilediği gözleniyor. BIST GYO Endeksi’nin ilk hesaplanmaya başladığı 4 Ocak 2000 tarihindeki açılış fiyatı dolar bazında 42.204 iken şimdilerde 13.000’in üzerinde tutunmaya çalışıyor. Endeks, geçen yaklaşık 15 yıllık süre zarfında ciddi bir gerileme yaşadı ve sektör yatırımcısına genel olarak kaybettirmiş oldu.

Benzer durum Sinpaş GYO için de geçerli. Şirket, 2007 yılında halka arz edildi ve yukarı aşağı dalgalarla aşağıya doğru iniyor. Dalgalar takip edildiğinde yukarı yönlü çıkışları zayıf kalırken düşüş yönü ağırlık kazanıyor.

Şirketin en büyük sıkıntısı kârında belli bir istikrarı yakalayamaması. 2009 yılından bu yana sürekli kâr açıklamakla birlikte belli bir istikrardan bahsetmek mümkün değil. Bununla birlikte ilk çeyrek  bilançoda zarara dönmesi yıl sonunda da zarar etme olasılığını artırıyor.

Sektör olarak mesafeli durduğumuz gayrimenkul yatırım ortakları yerine kârlılıkta daha güçlü  firmaların takip edilmesinde fayda var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorumcu30 Temmuz 2015 10:47

    türkiyede her yıl yüzde 20 kazandıran gyo sektörü var. arsa ve ev fiyatları devamlı artıyor. sngyo yöneticileri mucizeyi yarataraK ZARAR AÇIKLIYOR. bizlerde yutuyoruz zannetsinler. 69 70 kuruştan hisse almasını biliyorlar. haram zehir zıkkım olsun.

  • ahmet vural30 Temmuz 2015 10:32

    gayrimenkul sektörü devamlı kazandıran sektör. bunlar nasıl ediyor da zarar açıklıyor anlamıyorum.kar payı ekim 31 de mi bir yıl sonramı dağıtılır. burada iyi niyet yok. adamlar yatırımcını elinden 69 kuruşa hisse topluyor. haram zehir zıkım olsun aldığı hisse ve maaşlar.

  • ali tutar30 Temmuz 2015 10:23

    yönetici avni aylık 40 bin tl alıyor hisse 2 tl den 0.73 tl ye düşürüyor. 10 kere spk ya şikayet ettim ilgilenen yok. 2 yıl önce 1.35 tl ısgyo 1.5 tl den sngyo hissesi aldım ardaki fark bu kadar olur mu o adam oarada ne yüzle oturuyor.