Ana SayfaPiyasaYatırımcılar çimento şirketlerini sordu---

Yatırımcılar çimento şirketlerini sordu

1 / 2
Yatırımcılar çimento şirketlerini sordu
29 Ocak 2015 - 10:43 www.borsagundem.com

BEDELLİ YAKLAŞTIKÇA SATIŞLAR ARTABİLİR
SORU (1) -
Afyon Çimento'dan bedelli açıklaması ile 65 TL'den alış yaptım ve bedelli tarihinin açıklanmasını beklemekteyim.175 TL’den geriye geldi ve şu anda 120 TL civarında az az düşmektedir. Sizce elinde Afyon hissesinden olan yatırımcı ne yapmalı? Bedelli tarihine kadar beklesin mi yoksa elinden çıkarsın mı kağıdı?
Ali Yorgancı

CEVAP
- Borsada alım yaparken tek bir gerekçe kısa vadede etkili olsa da uzun vadede etkili olmaz. Firmayı bir bütün olarak değerlendirmek ve artısı eksisi ile birlikte değerlendirdikten sonra karar vermek daha yerinde bir yaklaşım olacaktır. Kısa vadeli işlemleri önermediğimiz için işlem yaparken özellikle ana yönelimi kaçırmamanızı hatırlatırız.
 Afyon Çimento’ya da bu gözle bakmakta fayda var. Şirket, yaptığı açıklama ile Afyon’da bulunan arazisi üzerine yatırımda bulunacak. Bu kapsamda 165 milyon dolar bütçe ayıracak. Yatırım harcamalarının finansmanında kullanılmak üzere 3 milyon TL olan sermayesini nakit artırmak suretiyle 100 milyon TL’ye çıkaracak. Söz konusu sermaye artırımı yatırımcının cebinden ek nakit çıkışı anlamına geliyor. Açıklamanın ardından hissenin fiyatında sert bir çıkış yaşandı ve 50 TL seviyesindeki fiyat, 6 Ocak 2015 günü 174,5 TL’ye kadar çıktı. Sonrasında ise gerileyerek 28 Ocak günü 123,50 TL’ye kadar indi.
Gerçekleşen yatırım uzun vadede şirketin gelirleri üzerinde olumlu etkide bulunacaktır. Ancak yatırımın tamamlanması için ortaklardan alınacak nakdin yeterli olmayacağı anlaşılıyor. Dışardan kaynak temini, ek faiz ödemeleri ve yatırım finansmanından kaynaklı olarak kârlılığının bir süre düşük seviyelerde kalmasına neden olabileceğini hatırlatmak isteriz.
Tüm bunlardan ayrı olarak bedelli sermaye artırımı ortaklardan ek nakit çıkışı anlamına gelir. Kimi yatırımcının bu yükün altına girmek istememesi sebebiyle satış yönlü işlemlere devam edeceğini göz ardı etmemeli.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)