E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYellen'den flaş faiz artırımı açıklaması---

Yellen'den flaş faiz artırımı açıklaması

Yellen'den flaş faiz artırımı açıklaması
22 Mayıs 2015 - 20:42 borsagundem.com

Fed/Yellen: Ekonomik beklentilerin karşılanması durumunda bu yıl faiz artışı uygun olacak, söz konusu artış kademeli olabilir

Enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Rhode Island, ABD’de ekonomi hakkında değerlendirmelerde bulunan Fed Başkanı Janet Yellen, "ekonomik verilerin güçlenmesini bekliyoruz" dedi.

“Ekonomi beklediğimiz gibi gelişmeye devam ederse, bu yıl içinde faiz artırımının ilk adımını atmanın uygun olacağını düşünüyorum” diyen Yellen, 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleşecek ilk faiz artırımının kademeli olabileceğine işaret etti.

İlk çeyrek verilerinin ardından ABD ekonomisinin ılımlı bir büyüme hızına geri dönmesini beklediğini ifade eden Yellen, dünya ekonomisinde ise soğuk rüzgarlar estiğini belirtti. Yellen, "Enflasyon yüzde 2'lik hedefin altında kalmaya devam ediyor ama ekonomi güçlendikçe enflasyonda artış olacak" dedi.

"2015 yılının geri kalan dönemi ve gelecek dönemde ılımlı büyüme devam edecek" diyen Yellen, "ekonomideki toparlanma ile birlikte enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru tırmanacağını umduğunu" ifade etti. 

Yellen ayrıca, "İstihdam hedeflerinde henüz ulaşmak istedikleri noktada olmadıklarını" kaydederek, "zayıf ilk çeyreğin ardından ekonominin güçlenmesini beklediğini" belirterek, işgücü piyasasının tam gücüne ulaşmaya yakın olduğunu ekledi.

Çin ve bazı diğer gelişmekte bazı ülke ekonomilerinin yavaşladığına vurgu yapan Yellen, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanmanın da daha sağlam adımlarla ilerlediğini söyledi.

Fed tutanakları
Bu hafta açıklanan Nisan ayı toplantı tutanaklarına göre Başkan Yellen ve çalışma arkadaşları, Fed’in faizleri artırmaya başlaması ile birlikte rekor düşük seviyelerde olan tahvil faizlerinin yükselebileceğinden endişe ediyor. Mortgage’den otomobil kredilerine maliyetlerin yükselmesi, kırılgan ekonomiyi riske sokma potansiyeli taşıyor.

2013 yılında dönemin Fed Başkanı Bernanke, Fed’in ekonomiyi desteklemek için gerçekleştirdiği tahvil alım programını azaltmaya başlayabileceği sinyali vermişti ve ardından ABD tahvil faizleri yükselmişti. New York’ta bulunan TD Securities USA LLC ABD stratejisti Gennadiy Goldberg, “Bu durumun tekrarlanması, Fed’i daha kademeli bir artırımı modeli benimsemeye sevk edebilir” yorumunda bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut Sarıkaya24 Mayıs 2015 21:23

    Dünya devletleriyle kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyorlar.Ama insanlar uyandı bana ne kardeşim işter artır ister artırma,gına geldi,umurumda değil diyorlar.Kimsenin güvenide kalmadı belki de işler söyledikleri gibi değil yakında krizede girebilirler kim bilir.

  • kenan24 Mayıs 2015 20:29

    faizler % 10 artsın

  • berkay23 Mayıs 2015 00:01

    Yelken teyze bir yellenecek sen bak o zaman faize

  • temel22 Mayıs 2015 23:13

    belkide yapacağı faiz artışı %1 bile degildir..hakkatten gına geldi artık faiz mi artırıyon ne yapacaksan yap da biz de kurtulalım piyasalar da..dolar 1.90 lardan 2.60 lara geldi yazıktır bize..

  • Byk22 Mayıs 2015 22:19

    Yellen teyze faizi yükselt artık gına geldi.

  • temel mi dursun mu 22 Mayıs 2015 21:13

    artak mi artmayacak mi artacak mi artmayak mi