E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYunanistan krizi tehdit mi fırsat mı?---

Yunanistan krizi tehdit mi fırsat mı?

Yunanistan krizi tehdit mi fırsat mı?
06 Temmuz 2015 - 09:25 borsagundem.com

Yunanistan krizinin Avrupa ekonomisi ve piyasaları üzerindeki etkisi ve hisse önerisi...

''Yunanistan krizi tehdit mi fırsat mı?
Haftaya Yunanistan referandumun sonuçları ile başlayacağız. Yunan halkı Avrupa Birliğinin istediği "kemer sıkma politikasını" %61 gibi yüksek bir destekle reddetti. Referandum sonuçları Syriza hükümeti ve Başbakan Tsipras için büyük bir zafere işaret ediyor. Ancak bunun yıkıcı büyüklükte kayıplarla kazanılan bir Pirus zaferine benzediğini belirtelim.
Referandum sonucunda "hayır" çıkmasının Yunanistan’ın avrodan çıkması anlamına gelmediğine inanıyoruz. Yunan halkı avrodan çıkış macerasına hazır değil. Ancak "hayır" senaryosunda müzakerelere ara verilmesi ve taze kaynak sağlanmaması riskinin artması nedeniyle Yunan piyasalarında dalga boyu çok yüksek olacak. Buna karşı Avrupa ekonomisinde ve piyasalarda büyük resim değişmeyecek.

Yunanistan krizinin Avrupa ekonomisi ve piyasaları üzerindeki etkisi sınırlı olacak. Yunanistan varlıklarındaki satışların Avrupa geneline etkisinin sınırlı olmasının arkasında üç temel neden var: (i) Yüksek borçlu ülkeler ekonomilerini yeniden dengeleyerek kırılganlıklarını azalttı. (ii) Avrupa bankalarının Yunanistan’a verdikleri krediler 200 milyar dolar civarından 35 milyar dolar civarına geriledi. (iii) Son üç yılda krizlerin çevre ülkelere yayılmaması için önemli mekanizmalar geliştirildi.

Toparlayacak olursak. Referandum sonuçları Yunanistan için büyük, Avrupa ve dünya için görece küçük bir krize işaret ediyor. Avrupa ekonomisindeki toparlanma işaretleri ve alınan önlemler sayesinde Yunanistan krizinin Avrupa’nın zayıf ülkelerine ve Türkiye’ye etkisi sınırlı olacak.

Piyasaların referandum sonuçlarına aşırı tepki vermesi durumunda ters yönde pozisyon almak için fırsat doğabilir. Türk lirasında dolara karşı 2,73 seviyesi, BIST-100’de 80,000 seviyesinin altı, 10 yıllık devlet tahvillerinde %10 seviyesinin üzeri tepki alımları için cazip seviyeler olarak öne çıkıyor.

Euro’da olası bir satış dalgasından BIST’de olumlu etkilenebilecek şirketler Euro bazında ithalat yapan Doğuş Otomotiv ve Euro borcu bulunan Migros.

Kısa Vadeli Hisse Önerisi

Pair Trade
YKBNK AL / AKBNK SAT Cari Rasyo: 0,5079 Hedef Rasyo:0,5282 Stop Rasyo:0,4961
YKB geçtiğimiz hafta -%5 ile en kötü performans gösteren banka hisseleri arasında yer aldı. Banka’nın 2Ç karının da ilk çeyreğe paralel kuvvetli .gelmesini tahmin ediyoruz. Kar dönemine yaklaşırken 2Ç beklentilerinin hisse için tetikleyici olabileceğini düşünüyoruz.''
İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)