E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi piyasa gündemi ve öncü göstergeler---

Yurt içi piyasa gündemi ve öncü göstergeler

Yurt içi piyasa gündemi ve öncü göstergeler
24 Mart 2015 - 17:35 borsagundem.com

Yurt içi piyasalar yarın, Mart ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksini takip edecek

''Türkiye
TSİ 14:30 İktisadi Yönelim Anketi, Mart
Kapasite Kullanım Oranı (beklenti %72,5 önceki %72,8)
Reel Kesim Güven Endeksi (beklenti 103,8 önceki 103,4)


Yarın Mart ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksini takip edeceğiz. 2014 yılını %3 oranında kapatmamız muhtemel iken; bu yılın birinci çeyreğinde de iktisadi faaliyetteki zayıflığın devam ettiğini görüyoruz. Geçtiğimiz yılın birinci çeyreğindeki yüksek baz etkisini de göz önüne alınca büyüme üzerinde aşağı yönlü risklerin belirgin olduğunu düşünüyoruz. Öncü göstergelere göz attığımızda;

Kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksindeki zayıflık Şubat ayında da sürmüştü. Toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ve genel gidişat kalemi endeksi aşağı çeken ana kalemlerdi. TL'deki oynaklığı baz alınca genel gidişat kalemindeki kötüleşmenin sürmesi muhtemel. İşgücüne katılımının istihdamdan daha fazla artmasıyla ve büyümedeki zayıf görünümle istihdam piyasasında bozulmanın sürmesini öngörüyoruz.

Mevcut mal stok miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcaması endeksi yukarı çeken kalemlerdi. Bugün Avro Bölgesi'nin beklentileri aşan hizmet ve imalat PMI verilerine paralel ihracat siparişlerindeki pozitif görünümün devamını bekliyoruz.

Birinci çeyrekte PMI verisinin de ekonomideki yavaşlığı teyit ettiğini gördük. Özellikle soğuk hava koşullarının teslimat sürelerinin uzamasına neden olmasıyla fabrika çıkışlarında düşüş göze çarptı.

Son olarak Mart ayında tüketici güveni endeksinin son 6 yılın en düşük seviyesine gerilediği ve kötüleşme kalemlerin geneline yayılarak belirginleşti. Neticede birinci çeyrekte küresel piyasalardaki dalgalı bir seyrin bizimle olmasıyla kurun rekor seviyelere yükselerek tüketici güvenini olumsuz etkilemesi ana etken. FED'in veri odaklı anlayışı sonucu açıklanan verilerin kış mevsiminin sona ermesiyle daha da önem kazanacağı aşikar. Dönem dönem risk algısında gerileme ortaya çıkabilir.

Almanya
TSİ 11:00 IFO Anketi Ekonomik Beklenti Endeksi, Mart (beklenti 103,0 önceki 102,5)

Avro Bölgesi'nde deflasyonist baskılar tüketicilerin alım gücünü arttırmakta. Geçtiğimiz yılın ilk yarısında Avro'yu güçlendirerek tüketici güvenini kuvvetlendiren Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bu sefer de deflasyonist baskılardan faydalanıyor. Tüketicilerin harcama eğilimleri olumlu seyrettiği için hizmet sektöründe canlılık görece daha iyi durumda. Bozulan beklentiler ise merkez bankasının likidite programları dahilinde toparlanıyor. Tüketicinin pozitif, hizmet sektörünün de canlı kalması geriye bir tek parasal aktarım mekanizmasının devreye girerek üretimi canlandırması kalmakta. Bunun da sinyallerini yılın ikinci yarısında almaya başlayabiliriz.

ABD ve FED Konuşmacıları
TSİ 14:30 Dayanıklı Mal Siparişleri, Şubat (beklenti %0,2 aylık artış, önceki: %2,8 aylık artış)


Bu veri setinde öne çıkan gelişmeler Los Angeles Limanı'ndaki grev ve güçlü Dolar'ın yatırımlar, ihracat ve üretime ilişkin etkileri. ISM İmalat endeksinin sipariş kalemlerinde söylediğimiz etkiler kendilerini hissettirdiler.

Bu hafta her gün en az bir FOMC üyesini konuşuyor olması makro veri akışını arka plana itmekte. Bu nedenle de piyasanın ABD verilerine tepkisi sınırlı kalıyor. Cuma günü FED Başkanı Yellen'ın konuşmasının ardından hafta sonu piyasa yeni yorum ve yaklaşımları değerlendirmek için geniş zamana sahip olacak.

TSİ 12:30'da yakından takip ettiğimiz Chicago FED Başkanı Charles Evans Londra'da para politikası üzerine konuşacak. Güvercin kanadın sözcülüğünü yapan Evans'ın güncel gelişmeleri nasıl değerlendireceği FOMC'nin çekirdek ekibinin düşünce yapısını anlamamızı sağlayacak.''

ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)