E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYurt içi piyasalar dış ticaret verilerini bekliyor---

Yurt içi piyasalar dış ticaret verilerini bekliyor

Yurt içi piyasalar dış ticaret verilerini bekliyor
30 Ocak 2015 - 09:06 borsagundem.com

Yurt içinde tarihi zirvesine yükselen dolar kurunun negatif etkisi altında bugün açıklanacak dış ticaret açığı verisi takip edilecek

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Ocak ayı toplantısının ardından pay piyasalarında etkili olan satışlar dün yerini yükselişe bıraktı. 10 yıl vadeli tahvil faizler dün yüzde 1,70 ile yaklaşık 20 ayın en düşük seviyesine gerilerken, dolar endeksi 95'e kadar yükseldikten sonra 94,30 seviyelerinde dengelendi. Açıklanan 4. çeyrek şirket karlılıklarının etkisiyle hisse bazlı hareketlerin  öne çıktığı pay piyasalarında dün Dow Jones endeksi yüzde 1,31, S&P 500 endeksi yüzde 0,95, Nasdaq endeksi yüzde 0,98 yükseliş kaydetti.

Avrupa tarafında Yunanistan ile ilgili ekonomik belirsizlikler devam ederken, avro/dolar sınırlı da olsa yükseliş eğilimini sürdürerek 1,1345 seviyesinde dengelendi. Dün Almanya'da açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerden düşük gelmesinin ardından DAX endeksi yüzde 0,25, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,44 yükseldi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,22 düştü.

Asya borsalarında ise bugün karışık bir seyir dikkati çekiyor. Japonya'da bugün açıklanan enflasyon verilerinin beklentiler seviyesinde gelmesinin ardından Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,39 yükselişle tamamlarken, Çin'de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 1,14 değer kaybetti.

Yurtiçinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak ayı enflasyon verilerinin ardından 4 Şubat'ta faizlerde indirime gidebileceği beklentisinin fiyatlandığı piyasalarda, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7'nin altında işlem görürken, dolar/TL 2,4182 ile tarihi zirvesine yükseldi. BIST 100 endeksi ise döviz kurlarındaki yükselişin negatif etkisi ile yaklaşık yüzde 2 değer kaybederek günü 88.558 puandan tamamladı. Analistler, bugün yurtiçinde aralık ayı dış ticaret açığı, yurt dışında ise Avro Bölgesi TÜFE ve ABD 4. çeyrek GSYH verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

AA Finans'ın TÜİK tarafından açıklanacak 2014 aralık ayı dış ticaret açığı verisine ilişkin anketine göre, ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması 8,4 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında aralık ayı dış ticaret açığına ilişkin en yüksek beklenti 9 milyar dolar, en düşük beklenti 6,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ankete katılan ekonomistlerin yıl sonu dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması ise 84,1 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı kasım ayında yüzde 15,3 artarak 8 milyar 316 milyon dolara yükselmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)