E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiBİST'de kar satışı için hangi seviyeyi önerdi?---

BİST'de kar satışı için hangi seviyeyi önerdi?

BİST'de kar satışı için hangi seviyeyi önerdi?
23 Ocak 2015 - 14:58 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan strateji raporunda son gelişmeler değerlendirilerek satış için endeks seviyesi önerildi

İş Yatırım'ın strateji raporunda ECB'nin alım programının piyasalara etkisi incelenerek tavsiyeler açıklandı. İş Yatırım'ın raporunda yer alan görüşler şöyle:

''BIST 95K’ya yaklaşırken kar realizasyonu öneriyoruz

3 Aralık tarihli raporumuzda* BIST için hedef değerimizi 97K’ya yükseltmiş, endeksin 80.000 seviyelerine gerilemesi durumunda alım, 90.000 seviyelerini aşması durumunda ise, artış potansiyeli öz-sermaye maliyetinin (betası 1 olan şirketler için ortalama %13,3) altına geleceğinden satış önermiştik. BIST’in 17 Aralık tarihinde 81K’ya gerilemesinin ardında da endeks için tavsiyemizi AL’a yükseltmiştik. Dün, Avrupa Merkez Bankası’nın beklentilerin üzerinde 1,1 trilyon Euro’luk bir alım programı açıklamasının ardından BIST günü 91.000 seviyesine yakın kapattı.

BIST 90.000 seviyesini aştığına göre, bu seviyelerden satış önerimizi yineliyor muyuz? Bu soruya cevap vermeden önce, Aralık ayında değerlemelerimizde belirleyici olan göstergelerdeki değişikliklere ve bunların etkilerine bakalım:

Petrol Fiyatları, 60 dolar / varilden 47 dolar seviyesine (%22 oranında) geriledi. 2015 için ortalama 70 dolar olan tahminimizi 58 dolara çektik. 2016 tahminimizi ise 80 dolardan 75 dolara revize ettik. Türkiye’nin petrol faturasının yaklaşık 35 milyar dolar olduğu düşünülürse 2015 ortalama petrol tahminimizdeki revizyonun etkisi 4 milyar dolar. Türkiye’nin enerji ithalatının (55 milyar dolar) yaklaşık 1/3’ünü oluşturan doğal gazda da, petrol fiyatlarına bağlı gecikmeli de olsa bir indirim olması bekleniyor. Bunu hesaplarımıza kısmen dahil ettik. Enerji faturamızdaki gerilemenin yaklaşık yarısının tasarrufa gittiğini varsaydığımız senaryomuzda 2015 yıl sonu için Cari Açık / GSYMH tahminimizi %4,8’den %4,4’de çekiyoruz. Cari açıktaki gerilemenin TL üzerindeki baskıyı azaltacağını düşünüyoruz. Büyüme tahminimizi ise, ihracat pazarlarında devam eden olumsuzlukları (AB’de düşük büyüme ve zayıf Euro, Rusya ‘da durgunluk ve Irak’ta devam eden iç savaş) dikkate alarak %3,5’de bırakıyoruz.

Enflasyon, 2014 yıl sonunda %9,1 beklentimize karşın %8,2 olarak gerçekleşti. 2015 yılı enflasyon beklentimizi, olumlu mevsim şartları ile gıda fiyat artışlarındaki gerileme ve kur geçişkenliğinin etkisindeki azalmayı dikkate alarak. %6,9’dan %5,6’ya çektik. Enflasyon cephesindeki iyileşmeyle uyumlu olarak 2015 yılı için politika faiz indirim beklentimizi 75 baz puandan 100 baz puana artırdık.

Ocak ayında Merkez Bankası politika faizinde 50 baz puanlık bir indirim yaptı. Önümüzdeki aylarda 50 baz puan daha indirim yapmasını bekliyoruz. Henüz para piyasası faizlerine yansımayan bu indirimin Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alımı kararı ardından Türk lirasındaki güçlenme ile birlikte fonlama maliyetlerine, mevduat ve kredi faizlerine yansıyacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla, bu yıl iç talepte canlanma beklentimizi koruyoruz. Faize duyarlı banka ve GYO hisselerini öneri portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz. (HALKB, VAKBN, EKGYO ve ISGYO).''

İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)