Ana SayfaHisse Öneri ListesiÖnerilen 14 GYO hissesi---

Önerilen 14 GYO hissesi

1 / 15
Önerilen 14 GYO hissesi
27 Ocak 2015 - 15:21 www.borsagundem.com

​Borsa İstanbul'da işlem gören, piyasa değeri 14 milyon TL ile 11 milyar 300 milyon TL arasında değişen 31 adet GYO hissesi bulunuyor. GYO şirketlerini ana hatlarıyla gayrimenkul geliştirip veya edinip kiralayan, başta konut olmak üzere gayrimenkul projesi geliştirip satan ve her iki faaliyeti belli oranlarda uygulayan şirketler olarak tanımlamak mümkün. Bu açıdan GYO şirketlerinin hem faaliyetleri açısından, hem de büyüklükleri açısında çeşitlilik arz ettiklerini söyleyebiliriz.
İdil Taraklı’nın Para Dergisi’ndeki haberine göre Borsa İstanbul'da büyük birkaç GYO şirketi haricinde GYO'ların yatırımcılar tarafından fazla rağbet görmediğini belirten ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar, "Bu durum borsadaki GYO şirketlerinin büyük çoğunluğunun banka ve sanayi endeksindeki şirketlere göre daha küçük olması, yeteri kadar likit olmamaları, yabancı ilgisinin daha az olması, öz sermaye büyüme oranlarının ve öz sermaye karlılıklarının banka ve sanayi şirketlerine göre özellikle son üç yılda geride kalması ve son yıllarda borçluluk düzeylerinde görülen artışa bağlı" diyor. Ancak Coşar'a göre, önemli ölçüde proje geliştiren ve satış yapan, başta net borç rakamı olmak üzere finansal rasyoları sağlıklı, net aktif değeri ve elde ettiği geliri, sektöre göre Iskontolu sayılabilecek GYO şirket hisselerini belli süre elde tutmak önemli. Coşar, bunun yapılması halinde yatırımcıların kazançlı çıkacağını düşünüyor.
GYO tercihinde seçici olmak gerektiğini düşünen Meksa Yatırım Menkul Değerler Analisti Barkın Yalçın, "Her yatırımcının tercihi farklı olabilir. Ancak ben piyasa değeri büyük, liki­ditesi yüksek hisse senedi seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda eğer o şirket kar edebiliyorsa önerilebilir. Yatırımcılar GYO hisselerini alırken; piyasa değeri, likiditesi yüksek, satış veya kira gelirlerini artırmış, yeni proje geliştirmeyi düşünen, yük­sek oranda finansal borcu olmayan ya da borç ödeme kapasitesine sa­hip olup olmadığına dikkat etmeli" diyor.
Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Adnan Çekçen de bilan­ço yapısı güçlü, karlılık açısından sürdürebilir bir satış hacmi, sağlam fi­nansal yapısı, döviz yükümlülüğü varlıklarından daha az, yeni yıl içeri­sinde planlanan yatırımların gerçekleşme durumu, konut sektöründeki gelişmelere paralel olarak büyüme potasında olan GYO hisselerinin tercih edilebileceği kanısında. Çekçen'e göre temel analiz açısından bu özellikler ön planda iken hisse senedinin teknik fiyatlaması da göz önünde bulundurulmalı. Çekçen, "istikrarlı bir yükseliş trendinde bu­lunan ve iskontolu işlem gören şirket hisseleri portföye alınmalı" diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MESUT01 Şubat 2015 16:13

    ATA DEĞİL AKMERKEZ İYİ OKU EFENDİ

  • ACUN ACUR28 Ocak 2015 11:22

    ATAGYO İÇİN 1,52 HEDEF DEMİŞ KAĞIT 2,02 LERDE NASIL YORUM

  • Architect27 Ocak 2015 22:57

    OZGYO 2010 da nuvos dragos projejine başladı şuan 1015 hala bitiremedi. oysa çok aha buyuk projele çok daha kısa zamanlarda bitiriyor. Yani piyasadaki butun hisseleri toplarsam proje ancak biter demeye getiriyorlar. ancak butun hisseler toplanırsa proje biter kar dağıtılır falan. Gyo larda hep aynı oyunlar! Böyle borsa mı olur?

  • YGYO yemyeşil27 Ocak 2015 22:52

    YGYO da şirket para kazandıkça , şirketin likitidesi oluşma aşamasına gelip kar dağıtma olasılığı oluştukça patron kendine veya elin dostuna ait gayrimenkulleri varlıkları şirkete sattırıp nakiti şirket dışına taşıyor. Hemen likitesini yokedip kağıdı baskınlıyor. yemişim böyle borsayı! patron şirkete aldırdığı zincir yapıyı veya yeşl plazayı şirketle birleştirip karşılığında kendine hissede ihrac edebilir. ama ozaman paraları cebişe atamaz.