E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi30 saniyede Keynesyen İktisat---

30 saniyede Keynesyen İktisat

30 saniyede Keynesyen İktisat
27 Kasım 2015 - 11:06 borsagundem.com

30 Saniyede Ekonomi… Her biri yarım dakikada açıklanmış, en düşündürücü 50 iktisat teorisi… İşte Keynesyen İktisat (Pozitif)

KEYNESYEN İKTİSAT (POZİTİF)

30 saniyede teori

Ekonomik büyüme sakin bir süreç değildir. Uzun vadede eğilim (en azından gelişmiş ekonomilerde) yukarıya doğrudur, ancak kısa vadede ekonomik büyüme, iktisatçıların iş çevrimleri adını verdiği süreçlerle kesintiye uğrar, iktisadi faaliyetin, büyümenin ivmelendiği ve istihdamın yüksek olduğu genişleme dönemleri vardır; ancak ekonomilerin daraldığı, iş bulmanın zorlaştığı ve işsizliğin yükseldiği iniş konjonktürleri de vardır. Peki, bu dalgalanmaların boyutlarını ne belirler? Klasik iktisatçılar fiyatların -ücretler dâhil- arz ve talepteki değişimlere hızla karşılık verdiklerini ve bu nedenle piyasaların şoklara hızla uyarlanacağını iddia ediyorlardı. Bu yüzden Klasik teoride iş çevrimi, kitlesel gönülsüz işsizlikle sonuçlanmak zorunda değildir. Ancak John Maynard Keynes, Büyük Bunalım'a bakarak buna karşı çıkıyor, toplam talebin (bir ekonomideki toplam efektif talep) iş çevrimlerinin asli bir belirleyeni olduğunu dile getiriyordu. Toplam talep, iniş dönemi boyunca düşme eğilimine giriyor, bu çevrimi daha da kötüleştiriyor, zorunlu olmayan işsizlik dönemlerinin uzamasına neden oluyordu. Bu düşünce daha sonra Keynes'in ve takipçilerinin, hükümetlerin toplam talebi manipüle ederek iş çevrimlerini etkileyebilecekleri, onu yumuşatabilecekleri ve kapitalist büyümenin kırılganlığını azaltabilecekleri sonucuna varmalarına neden oldu.

KAYNAK:  30 SANİYEDE EKONOMİ / CARETTA KİTAPLARI

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)