E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvustralya ekonomisi büyüdü---

Avustralya ekonomisi büyüdü

Avustralya ekonomisi büyüdü
02 Aralık 2015 - 07:51 borsagundem.com

Avustralya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.9 ile analistlerin beklentilerinden daha hızlı büyüdü

Avustralya ekonomisi yılın üçüncü üç aylık döneminde ekonomistlerin beklendilerinden daha hızlı büyüdü. Büyümenin hızlanmasında, 2000'den bu yana en hızlı artışını gösteren ihracat öncülük etti ve bu durum, merkez bankasının Salı günü faiz oranını sabit tutma kararını destekleyeici bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) üçüncü çeyrekte, yüzde 0.3 büyüdüğü  önceki çeyreğe göre yüzde 0.9 genişledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 0.8 büyümesi bekleniyordu. Ancak Avustralya içinde tablo bu denli olumlu değil. Zira iç talep sözkonusu çeyrekte yüzde 0.5 daralarak 2009'dan bu yana en büyük düşüşünü gösterdi.

Bu rapor, Avustralya Merkez Bankası'nın hammadde sanayi dışındaki yatırımları desteklemek amacıyla gösterge faizi reor düşük seviyede tutmasının etkisi ile Avustralya dolarının yaklaşık yüzde 9 değer kaybettiği bir dönemi kapsıyor. GSYİH verisindeki hızlanma temel olarak, ikinci çeyrekte limanların fırtınalar dolayısıyla kapanmasının ardından, üçüncü çeyrekte ihracat hacmindeki artıştan dolayı gerçekleşti.

Sydney'de Royal Bank of Canada'nın Avustralya ekonomik ve sabit getirili menkul kıymetler strateji müdürü Su-Lin Ong, "Büyümenin kompozisyonuna bakıldığında, durum biraz daha az cesaret verici," dedi ve "Yüzde 2.5 civarındaki potansiyel büyümenin altında bir yere sıkıştık. Bir süre sonra olacağımız yerin bu seviye olduğunu düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)