E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvustralya ekonomisi daraldı---

Avustralya ekonomisi daraldı

Avustralya ekonomisi daraldı
02 Eylül 2015 - 06:52 borsagundem.com

Avustralya ekonomisi, Çin’den kaynaklı sıkıntılar dolayısıyla ihracatın gerilemesi ile son çeyrek dönemde yavaşladı

Avustralya ekonomisi, son çeyrek dönemde tahmin edilen hızın yarı seviyesinde genişleme gösterdi. Büyüme, sadece hükümet ve hane halkı harcamalarından destek bulurken, ülkenin ana ticaret ortağı Çin’deki yavaşlama ihracatı olumsuz etkiledi.

Çarşamba günü açıklanan verilere göre gayrisafi yurtiçi hasıla yılın ilk üç ayından yüzde 0.2 yükseliş gösterdi. İlk çeyrek dönemde büyüme yüzde 0.9 seviyesindeydi. 27 ekonomistin tahminlerinin medyanı yüzde 0.4 seviyesindeydi. Veri, 2013’ten bu yana en zayıf sonuca işaret etti.

10 yıllık küresel emtia patlamasının makinesi olan Avustralyalı şirketler, önümüzdeki 12 ayda yatırımları azaltmayı planlıyor. Şirketler, ağır bir borç yükü altında bulunan hane halkı talebini var olan kapasite ile karşılayabileceğini düşünüyor. Avustralya Salı günü aldığı karar ile faiz oranını yüzde 2 ile rekor düşük seviyede sabit tutmuştu. Açıklanan büyüme verisi, Avustralya’nın gerileyen emtia fiyatlarını dengelemek için faiz indirimine gittiği dönemini kapsıyor. Avustralya bu yıl iki kez faiz indirimine gitti.

Nomura Holdings Inc. stratejisti Andrew Ticehurst, “Büyüme biraz hayal kırıklığı yarattı, tesis ve ekipman harcamaları geriliyor, ihracat düşüşte. Para birimi destek oluyor ancak hala bazı zorluklar mevcut. Büyüme önümüzdeki yıl da trendin altında seyredebilir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)