E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyüme istenilen seviyede olmayacak---

Büyüme istenilen seviyede olmayacak

Büyüme istenilen seviyede olmayacak
05 Ekim 2015 - 19:31 borsagundem.com

Bakan Işık: "2016 yılında eğer güçlü bir siyasi istikrar oluşursa yüzde 5'lere yakın bir büyümeyi yakalayacağımızı düşünüyorum"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "2016 yılında eğer güçlü bir siyasi istikrar oluşursa, tek parti olarak AK Parti tekrar ülkede icraatın başında olursa, yüzde 5'lere yakın bir büyümeyi yakalayacağımızı, ondan sonra daha da hızlanacağımızı düşünüyorum" dedi.

Bakan Işık, Bloomberg HT kanalında katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti'nin Seçim Beyannamesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Işık, 7 Haziran seçimlerinde milletin verdiği mesajın, son seçim beyannamesine doğrudan yansıdığını ve bunun önemli bir farklılık olduğunu söyledi. 

Işık, Seçim Beyannamesi'nin iki temel özelliği olduğunu belirterek, "Beyanname, AK Parti'nin seçime girdiği her dönemdeki hazırladığı en geniş kapsamlı seçim beyannamesi bu açıdan önemli. İkincisi de bu seçim beyannamesiyle toplumun hemen hemen tüm kesimlerine dokunmuş olduk. Yani emekliden köylüye çiftçiye, kadından esnafa, genç kardeşimizden yaşlılarımıza kadar toplumun her kesimine dokunan ve vaatlerin daha somutlaştığı bir seçim beyannamesi hazırladık" diye konuştu.

"2016'da yüzde 5'e yakın büyüyebiliriz"
Seçim Beyannamesi'nde bakanlığının çalışmalarına da vurgu yapıldığını anlatan Işık, toplumun geniş kesimlerine dokunurken, diğer taraftan Türkiye'nin üretim gücünü de artıracak bazı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Işık, büyüme rakamlarına ilişkin de dünyanın ciddi bir türbülanstan geçtiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin siyasi istikrarını koruması çok önemli. Eğer Türkiye siyasi istikrarını korursa, dünyada da çok önemli bir dalgalanma olmazsa, 2016 yılında biraz bu son bir 2 yılda oluşan büyüme duraksamasını veya yavaşlamasını da telafi ederiz. Kanaatim 2016 yılında eğer güçlü bir siyasi istikrar oluşursa, tek parti olarak AK Parti tekrar ülkede icraatın başında olursa, yüzde 5'lere yakın bir büyümeyi yakalayacağımızı, ondan sonra daha da hızlanacağımızı düşünüyorum."

Ülkenin güçlü bir iç tüketim eğilimi ve ihracat pazarlarında güçlü bir rekabet avantajı bulunduğuna dikkati çeken Işık, Türkiye'nin 2016-2017 ve 2018'e güvenle taşınması halinde hedef büyüme rakamlarının kesinlikle yakalanacağını düşündüğünü dile getirdi.

"Türkiye'yi yüzde 2-3'lük büyüme kesmez"
Bakan Işık, Türkiye'nin yüksek büyümeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye, çok genç bir nüfusa sahip. Büyüme oranı yüzde 5'in altına düşmemeli ki istihdam oluşturabilelim, refah artışı sağlayabilelim ve bu artan refahı dezavantajlı kesimlerden başlayarak dağıtabilelim. Yani Türkiye'yi yüzde 2, yüzde 3'lük büyüme kesmez o kesin, bu açıdan 1 Kasım seçimlerinde Türkiye siyasi istikrarı tekrar tesis ederse 2015-2016-2017 ve 2018 daha büyümeye yüksek büyüme rakamlarına göreceğimiz yıllar olur inşallah."

Seçimlerden sonra oluşan belirsizlik ortamının tüketim eğilimlerini azalttığını ifade eden Işık, ihracat pazarlarında da avro dolar paritesinin Türkiye'nin aleyhinde işlediğini söyledi. 

Işık, temmuz ayı sanayi üretiminin arzu edilen seviyenin altında geldiğini hatırlatarak,  "Muhtemelen Ağustos ve Eylül'de de bir miktar bu seviyelerde gelecek ve şu anda bir rakam verme şansım yok ama 3. çeyrek büyümemiz arzu ettiğimiz seviyede olmayacak. Bunun ana sebebi belirsizliğin tüketici davranışlarına olan etkisi olacak. Tahminim, özellikle ekim ayının ortasından itibaren eğer Türkiye de tek başına güçlü bir iktidar oluşacağı kanaati oluşursa, hızlı bir belirsizlikten kurtulma ve yine üretime sanayiye odaklanma olacak. Yılın son çeyreğinde tahminimizin de üzerinde bir büyüme yakalayabiliriz eğer siyasi istikrarı tesis edersek" ifadelerine yer verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)