E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro'dan Yunanistan'a para yok!---

Euro'dan Yunanistan'a para yok!

Euro'dan Yunanistan'a para yok!
30 Haziran 2015 - 22:24 borsagundem.com

Yunanistan’ın IMF’ye olan ödemeyi yapmayacağını duyurmasının ardından, Euro bölgesinden de Atina’ya borç verilmeyeceği söylendi.

Syriza hükümetinin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borç taksidi ödemesi için sürenin dolmasına saatler kala Brüksel'e yaptığı son teklife de Euro Bölgesi maliye bakanlarından 'Hayır' yanıtı geldi.

Atina'nın önerisinde Yunanistan'a üçüncü bir kurtarma paketi verilmesi ve mevcut borçların da yeniden yapılandırılarak daha uzun vadeye yayılması teklif ediliyordu.
 
2 yıl süreli 29,1 milyar euroluk yeni yeni kurtarma paketinin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) olarak adlandırılan kuruluş tarafından yönetilmesi de teklifte yer alan başlıklar arasındaydı.
 
Ancak Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yeni önerilerin ancak Pazar günkü referandumun ardından masaya yatırılabileceğini ifade etti.
 
Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Eurogrup toplantısının bittiğini ve yeni bir paket üzerinde anlaşma olmadığını twit attı.
 
Bakan sürecin bundan sonra normal prosedürler üzerinden ilerleyeceğini açıkladı.
 
İKİNCİ TELEKONFERANS YARIN
Öte yandan Eurogrup başkanı Djjselbloem'in sözcüsü twitter adresinden Çipras'tan yeni bir mektup geldiğini ve yarın sabah bir telekonferans daha yapılacağını duyurdu.
 
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis Yunanistan’ın bugün IMF’ye olan borcunu ödemeyeceğini söylemişti.
 
Böylece ülke resmi olarak temerrüd riski doğdu.
 
Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, olağanüstü telekonferans toplantısında Yunan hükümetinden aldıkları resmi teklifi tartışacaklarını duyurmuştu.
      
Yunanistan, Euro Bölgesi'nin kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın kreditörlüğünde 2 yıllık mali program ve borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.
 
IMF'YE 1.6 MİLYAR DOLAR ÖDEME YAPILMASI GEREK
Yunanistan'ın bugün IMF'e 1.6 milyar euro ödeme yapması gerekiyordu. Gazetecilerin 'Yunanistan bugün borcunu ödeyebilecek mi?' sorusuna cevap veren Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, 'hayır' cevabını verdi.

Varoufakis Yunanistan'ın kreditörlerle son anda mali yardım anlaşmasına varılması olasılığı hakkındaki soruyu ise "Öyle umuyoruz" diyerek yanıtladı.

PAZARLIK İÇİN MASADA
Yunanistan Başbakanlık makamından yapılan açıklamada, "Yunan hükümeti borçlarının yeniden yapılandırılmasına paralel olarak finansman ihtiyaçlarının karşılanması için ESM ile iki yıllık bir anlaşma yapılması tekflini sundu" denildi.

Açıklamada, "Yunanistan pazarlık için masada" denildi.

3 GÜN İÇİN 120 EURO
Diğer yandan Yunanistan'da dün kapalı olan bankalar da açılıyor. Emeklilerin banka kartlarına gerek kalmadan da maaşlarını çekebileceklerini ifade eden maliye bakanı 3 gün için toplamda çekebilecekleri paranın ise 120 euro ile sınırlandığını ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)