E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiLagarde: Son toplantım olabilir---

Lagarde: Son toplantım olabilir

Lagarde:  Son toplantım olabilir
08 Ekim 2015 - 21:27 borsagundem.com

IMF Başkanı Lagarde: "Dünya ekonomisi Fed'in beklenen faiz artışı, yavaşlayan Çin ekonomisi ve düşük emtia fiyatlarıyla zor bir süreçten geçiyor"

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artışına hazırlanması ve yavaşlayan Çin ekonomisinin özellikle gelişmekte olan ülkeler için risk teşkil ettiğini söyledi. 

Lagarde, Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında basın toplantısı düzenleyerek "Küresel Politika Programı"nı kamuoyuyla paylaştı. 

"Dünya ekonomisinin Fed'in beklenen faiz artışı, yavaşlayan Çin ekonomisi ve düşük emtia fiyatlarıyla zor bir süreçten geçtiğini" belirten Lagarde, bu süreçte ortaya çıkan sorunların en çok gelişmekte olan ülkeleri etkileyeceğine işaret etti.

Lagarde, ayrıca, gelişmiş ülkelerin uzun süredir devam ettirdikleri destekleyici para politikalarının finansal kırılganlıklar yarattığını, bu ülkeler için asıl zorluğun finansal istikrarı korumak ve reel yatırımları artırmak olduğunu dile getirdi. 

Bununla birlikte tüm ülkelerin küresel ekonominin değişen şartlarına uyum sağlamak zorunda olduğunu vurgulayan Lagarde, "Politika yapıcılar, giderek zorlaşan tercihler yapmak zorunda kalıyorlar. Manevra alanları sınırlı, yeni şartlara uyum sağlamak zorundalar. İç talebi ve ekonomik faaliyeti artırmaya, sıkılaşan finansal şartlarla yükselen riskleri azaltmaya ve acilen ihtiyaç duyulan yapısal reformları uygulamaya ne kadar ağırlık verecekler? Politikalar, ülkelerin şartlarını yansıtmalı ve çok yanlı olmalı" değerlendirmesini yaptı. 

Lagarde, bu noktada IMF'nin üye ülkeleri bu zor "dönemeçte" destekleyeceğini, teknik ve finansal yardımların gerektiği yer ve zamanda sağlanacağını taahhüt etti. 

Çin'in yavaşlaması bekleniyordu
Çin ekonomisindeki yavaşlamanın önceden öngörüldüğünü bildiren Lagarde, bunun diğer ülkeleri beklenenden fazla etkilediği yorumunda bulundu. Buna karşın Çin'in sürdürülebilir bir büyüme eğilimine girmesini olumlu bulan Lagarde, "Büyük ihracat ve sermaye yatırımlarına değil, iç talebe dayanan bir büyüme modeliyle yüzde 6,8 büyümek iyi bir dönüşüm. Ancak bu büyük bir icraat ve bazı pürüzler çıkacaktır. Hiçbir dönüşüm dalgalanma olmadan gerçekleştirilemez" dedi.

IMF, 2015 ve 2016'ya ilişkin küresel büyüme beklentilerini başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıflamaya nedeniyle sırasıyla yüzde 3,3'den yüzde 3,1'e ve yüzde 3,8'den yüzde 3,6'ya çekmişti. 

"Açıkçası bu son toplantım olabilir"
IMF Başkanı Lagarde, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Beş yıllık başkanlık dönemi Temmuz 2016'da sona erecek Lagarde, iki dönem başkanlık yapmaya açık olup olmadığı sorusuna, "Açıkçası bu son değerlendirme toplantım olabilir. İkinci döneme açığım ama buna üyeler karar verecek" yanıtını verdi. 

Lagarde, IMF'nin ilk kadın başkanı olarak görevine 5 Temmuz 2011'de başlamıştı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32308 Ekim 2015 22:47

    YAV İŞTE BENDE BUNU ANLAMIYORUM,,UZUN YILLARDIR EKONOMİ VE SİYASETİ TAKİP EDERİM BU GELİŞMEKTEKİ ÜLKELER BAZ ALINDIĞINDA TÜRKİYENİN HER 1+3 YILLIK EKONOMİ YÖNETİMİ BAZ ALINDIĞINDA IMF YE OLAN EKONOMİK KRIZLERİ SONUÇU BORÇ YÖNETİMLERİ EKONOMİ İÇİN RİSK TEŞKİL ETMİYORMUYDUKİ BU KADAR ÇOK HİÇ UYARMIYORLARDI............ PEKİ ORTADOĞU BAZ ALINDIĞINDA EKONOMİ İÇİN RİSK TEŞKİL ETMİYORMUYDUKİ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN BİRÇOK GİRİŞİMLERİNE DAYALI VAHŞETLER YAŞANDI VE EKONOMİLERİ BİR HİÇ OLDU PEKİ ORTADOĞUNUN DÜNYA EKONOMİSİNE HİÇMİ FAYDASI YOKTUKİ GÜNÜMÜZ BAZ ALINDIĞINDA VAHŞETLERE SAHNE OLUYOR BOŞUNA YORUMLAMIYORUZ.DÜNYA EKONOMİSİ VE SİYASETİNİ APTALLAR YÖNETİYOR DİYE.İSTİSNALAR HARİÇ.....