E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMedikal cihazda KDV isyanı---

Medikal cihazda KDV isyanı

Medikal cihazda KDV isyanı
05 Ağustos 2015 - 04:44 borsagundem.com

Yeri medikal cihaz üreten sanayiciler, hükümetten parça alımındaki yüzde 18, cihaz satışında ise sıfıra kadar düşen KDV'nin dengelenmesini istedi

OSTİM Medikal Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Şahin, medikal ürünler için mevcut KDV uygulamasının yerli üreticiye sıkıntı verdiğini söyledi. Erdinç Çelikkan'ın Hürriyet'teki haberine göre Şahin, “Ülkeye katma değer sağlama çabası içindeyken bütün malzeme ve hizmetleri alırken yüzde 18 KDV ödüyoruz. Satışların bir kısmı yüzde 8 KDV ile yapılırken, örneğin protez ortez parçalarında yüzde sıfır KDV ile satış zorunluluğu var. Daha işin başında yüzde 18 gibi ciddi bir kayıpla üretim, imalatın çok sıkıntılı hale gelmesine sebep oluyor. Bu oranın alışta nasıl yüzde 18 ise satışta da yüzde 18 olması makul ve doğru olacaktır” dedi. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Piyasa Denetleme Kurulu’nun etkinleştirilerek kaliteli üretimin devamının takip edilmesini öneren Şahin, bir grup gazeteciyle sohbetinde şunları söyledi:

ÇİN BALTALIYOR

“Sağlık malzemelerini satmanın karlı bir iş olduğunu düşünen bir kişi internetten Çin, Tayvan, Kore, Hindistan gibi ülkeleri araştırıyor ve ürün varsa hemen bir distribütörlük anlaşması yapabiliyor. Bir kuruş vergi ödemeden birkaç gün içerisinde ulusal bilgi ağına kayıt yaptırarak evinin bir odasında depo oluşturuyor. Hiçbir yatırım, istihdam, Ar-Ge ve sigorta ödemeden ülkede üretilen ürünün birkaç kuruş altında fiyat vererek yerli üretimi baltalayabiliyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)